Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът предложи Даниел Митов да смени Стефан Димитров като външен министър


Даниел Митов и Стефан Димитров по време на конференцията, посветена на сигурността в Черно море, в понеделник
Даниел Митов и Стефан Димитров по време на конференцията, посветена на сигурността в Черно море, в понеделник

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил настоящият министър на външните работи Стефан Димитров да бъде освободен и на негово място да бъде назначен депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. Това съобщи късно в понеделник правителствената пресслужба.

Новината идва по-малко от седмица след като служебният кабинет с Димитров в състава му встъпи в длъжност. В същото време това се случва само часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред симпатизанти, че Димитров трябва да бъде сменен.

Сега като мотиви за смяната премиерът Главчев посочва "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга". В краткото съобщение няма повече подробности, а Главчев и самият Димитров не са коментирали новината.

По-рано през деня Димитров участва в конференция в София, посветена на Украйна и сигурността в Черно море, която се проведе в рамките на международната "Кримска платформа". След това той се срещна и с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън, става ясно от съобщение на външното министерство.

Няколко часа преди да дойде новината за предложението на Главчев за смяна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Димитров да бъде освободен. По думите на Борисов, за разлика от министъра на отбраната Атанас Запрянов, външният министър не се е справил добре на международната конференция за Украйна.

"За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", каза Борисов. От думите му не стана ясно какво точно има предвид.

Преди това по време на международната конференция Стефан Димитров каза, че България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, и потвърди, че страната ще продължи да подкрепя Киев.

Първоначално за служебен външен министър беше номиниран бившият български консул във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие обаче той отказа номинацията поради лични причини и на негово място беше предложен Стефан Димитров.

Той е дипломат от кариерата и досега е заемал поста извънреден посланик на България в Черна гора. През последните 10 години е работил в Инспектората на МВнР, оглавявал е отдел "Източна Европа", управлявал е временно генералното консулство на България във Франкфурт на Майн и е ръководил дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" във Външно.

Сега на негово място служебният премиер Димитър Главчев, който е дългогодишен депутат от ГЕРБ, предлага друг депутат от партията - Даниел Митов. Митов е заместник-председател на ГЕРБ.

Той вече е бил външен министър - в служебното правителство на Георги Близнашки, както и във второто правителство с премиер Бойко Борисов.

Обяснено. Защо новото служебно правителство ще е различно от предишните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG