Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет "Главчев" встъпи в длъжност. Румен Радев насрочи избори "2 в 1" за 9 юни


Служебният премиер Димитър Главчев пое поста от Николай Денков на церемония в Министерския съвет, 9 април 2024 г.
Служебният премиер Димитър Главчев пое поста от Николай Денков на церемония в Министерския съвет, 9 април 2024 г.

Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев, съобщи прессекретариатът на държавния глава. С друг указ Радев насрочи изборите за 50-то Народно събрание. Те ще се проведат на 9 юни - заедно с вота за европейски парламент.

Малко по-късно служебното правителство се закле пред парламента и встъпи в длъжност, след като Главчев прие поста на министър-председател от Николай Денков на церемония в Министерския съвет.

Новините идват след неуспешния опит на досега управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да осъществят предварително договорената ротация на премиерския пост. След 9 месеца управление на издигнатия от ПП-ДБ Николай Денков министър-председател трябваше да стане номинираната от ГЕРБ Мария Габриел. ПП-ДБ и ГЕРБ обаче не успяха да се споразумеят нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи.

Последваха три неуспешни опита за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящия парламент - с мандатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и "Има такъв народ". Така президентът предложи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер след консултации с 10-те потенциални кандидати, от които можеше да избира по новите правила след промените в конституцията.

Правителството "Главчев" е шестото временно, което Радев назначава, откакто е президент и първото служебно, формирано по приетите в края на миналата година правила. Според тях настоящият парламент ще продължи да работи, а основната задача на служебното правителство ще е да организира предстоящите избори.

В петък Главчев представи състава на кабинета пред Радев и представители на парламентарните партии. Предложението му предизвика недоволство от част от партиите, а ПП-ДБ напусна консултациите.

Основното напрежение предизвика номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи - една от причините за провала на преговорите за правителство между първите две парламентарни коалиции.

Промяна на външния министър

Димитър Главчев все пак е направил промяна в проектосъстава на служебния кабинет, се вижда от разпространения от президентството списък. На мястото на първоначално номинирания за външен министър Ивайло Ценов е предложен Стефан Димитров, който е посланик на България в Черна гора. Ценов е сменен поради "негови семейни причини", каза Главчев пред журналисти.

Попитан защо не е сменил Калин Стоянов, служебният премиер каза: "Защото така съм решил". Не са променени и останалите кандидати, срещу които ПП-ДБ възразява - на електронното управление Валентин Мундров и на правосъдието Мария Павлова.

Румен Радев отрече да се е "бъркал в кадровата политика на това служебно правителство". "Ако зависеше от мен, Калин Стоянов нямаше да остане вътрешен министър", каза президентът.

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния кабинет на Димитър Главчев положиха клетва пред депутатите, 9 април 2024 г.
На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния кабинет на Димитър Главчев положиха клетва пред депутатите, 9 април 2024 г.

Малко по-късно - по новата конституционна процедура - служебният кабинет "Главчев" положи клетва пред Народното събрание. Той е в състав:

  • Димитър Главчев - служебен министър-председател на Република България
  • Людмила Петкова - служебен заместник министър-председател и служебен министър на финансите
  • Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи
  • Виолета Коритарова-Касабова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството
  • Ивайло Иванов - служебен министър на труда и социалната политика
  • Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната
  • Стефан Димитров - служебен министър на външните работи
  • Мария Павлова - служебен министър на правосъдието
  • Галин Цоков - служебен министър на образованието и науката
  • Галя Кондева-Мънкова - служебен министър на здравеопазването
  • Найден Тодоров - служебен министър на културата
  • Петър Димитров - служебен министър на околната среда и водите
  • Кирил Вътев - служебен министър на земеделието и храните
  • Георги Гвоздейков - служебен министър на транспорта и съобщенията
  • Петко Николов - служебен министър на икономиката и индустрията
  • Росен Карадимов - служебен министър на иновациите и растежа
  • Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката
  • Валентин Мундров - служебен министър на електронното управление
  • Евтим Милошев - служебен министър на туризма
  • Георги Глушков - служебен министър на младежта и спорта.

Служебният кабинет встъпи в длъжност

След церемонията в Народното събрание Димитър Главчев прие поста на министър-председател от Николай Денков на церемония в Министерския съвет. "Поемаме отговорност да проведем честни избори."

"Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции", каза Главчев.

Той добави, че в работата си ще се ръководи "от принципите законност, моралност и честност", защото българските граждани "имат нужда от доверие в българската държавност и управление".

Николай Денков изрази надежда, че служебното правителство ще успее да организира машинно гласуване, за да не се "хвърля сянка върху изборните резултати" и делът на невалидните бюлетини да е по-нисък.

Той обеща съдействие на служебното правителство "по всякакви въпроси".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG