Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН върна мандата. България отива на шести избори в последните 3 години


Държавният глава Румен Радев (дясно) връчва третия мандат за съставяне на правителство на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, София, 28 март 2024 г.
Държавният глава Румен Радев (дясно) връчва третия мандат за съставяне на правителство на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, София, 28 март 2024 г.

България отива на шести парламентарни избори в рамките на три години. Това стана ясно, след като в четвъртък партия „Има такъв народ“ (ИТН) получи третия мандат за съставяне на правителство и го върна на президента Румен Радев неизпълнен.

Новината идва, след като първите две политически сили ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не успяха да изпълнят първите два мандата.

До нови предсрочни избори се стигна, защото управляващите през последните месеци от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не можаха да постигнат съгласие за състава на кабинета и да се договорят за реформи.

Третият мандат е последен и се дава на парламентарно представена партия, избрана от президента. След като ИТН отказа да предложи правителство, предстои съставяне на служебен кабинет и свикване на предсрочни избори.

"През всичките девет месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори, там да решава суверенът", каза по време на връчването зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.

Радев каза, че в петък ще започне срещи с всички потенциални служебни премиери, но започна разговорите още в четвъртък с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател президентът може да избира между председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Така след по-малко от десет месеца България отново няма да има редовен кабинет.

През юни 2023 г. ГЕРБ и ПП-ДБ постигнаха съгласие за кабинет на ротационен принцип с премиер Николай Денков (ПП-ДБ), който трябваше да бъде сменен след 9 месеца от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). На 6 март Денков подаде оставка, а след това нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ успяха да съберат подкрепа за съставяне на правителство.

Серията от парламентарни избори започна с редовните през април 2021 г., които бяха спечелени от ГЕРБ. Последваха два извънредни вота, след които не беше излъчен кабинет.

В този период управляваха две служебни правителства с премиер Стефан Янев.

Едва след изборите през ноември 2021 г. с мандата на "Продължаваме промяната" беше сформиран кабинет с подкрепа на "Демократична България", БСП и ИТН с премиер Кирил Петков.

През юли 2022 г. ИТН оттегли подкрепата си за кабинета и той падна след вот на недоверие. Последваха нови два извънредни вота, а в рамките на близо година на власт бяха два кабинета с премиер Гълъб Донев. Едва след тях ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

На 6 март Денков подаде оставка, но продължилите със седмици преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ не доведоха до резултат.

Едно от основните изисквания на ПП-ДБ беше да се подпише споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с конкретни срокове. Това не се случи.

ГЕРБ-СДС казват, че причина за неуспеха е спор за министерските постове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG