Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто формално". ПП-ДБ получи и веднага върна втория мандат


Предложеният за премиер Николай Денков и президентът Румен Радев
Предложеният за премиер Николай Денков и президентът Румен Радев

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна неизпълнен.

"Просто формално давам папката, както е по Конституция, с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той съобщи, че изборът на партията за премиер отново е Николай Денков.

Новината идва, след като във вторник парламентът прие, че първият мандат на ГЕРБ с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно. ПП-ДБ предложи на ГЕРБ съвместно реализиране на втория мандат, но от партията на Бойко Борисов отказаха.

"Това, което можем да кажем, е, че коалицията "ГЕРБ-ДПС" иска избори. Също така, правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнение, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да отиде на избори", каза Денков, преди да върне мандата неизпълнен.

Досега всички останали партии в парламента, с изключение на "Възраждане", съобщиха, че няма да предложат кабинет, ако получат третия мандат. По Конституция, след като и трита мандата за съставяне на правителство са били неуспешни, се сформира служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на предсрочни избори.

След като мандатът беше върнат, Петков поиска предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени заедно с тези за Европейския парламент. Радев обаче каза, че "е късно за такава молба", визирайки конституционните промени, които ограничават неговите правомощия при избора на служебен кабинет.

Радев коментира и оставката на зам.-омбудсмана Елена Чернева-Маркова от сряда. Според промените в Конституцията тя беше една от възможностите за служебен министър-председател .

"Тя беше единствената фигура, която не е косвено или директно близка с никоя политическа партия", каза Радев.

Във вторник в декларация от името на ПП-ДБ един от съпредседателите на формацията - Атанас Атанасов, каза, че ако ГЕРБ не приеме предложението за правителство с втория мандат, ПП-ДБ ще го върне неизпълнен.

„Оказа се, че те не искат да загубят контрол върху съдебната власт и то не защото са големи стратези. Борисов е средна ръка стратег – не е невероятен. Това, което е невероятно, е, че не може да си представи свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е страх", каза Петков по-рано в сряда.

Едно от основните разногласия между ГЕРБ и ПП-ДБ беше именно споразумението за реформи в съдебната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с конретни срокове.

Обяснено. Как се провали ротацията между Денков и Габриел в 3 минути
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха споразумение за 18-месечно съвместно управление през април 2023 г. Според него първо премиер трябваше да е Николай Денков от ПП-ДБ, който да подаде оставка на деветия месец, а постът му да бъде зает от Мария Габриел от ГЕРБ.

На 6 март Денков подаде оставка. На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ. В понеделник ГЕРБ официално оттегли предложението си за кабинет, а ден по-късно парламентът гласува, че първият мандат е приключил неуспешно.

ПП-ДБ предложиха вторият мандат да бъде реализиран с премиер от ГЕРБ-СДС и подписване на споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Предложението обаче не беше прието.

Междувременно партиите си отправят взаимни обвинения за причините за провала на преговорите. ГЕРБ-СДС казват, че причина за неуспеха е спор за министерските постове. Според ПП-ДБ причината е нежеланието на ГЕРБ-СДС да се ангажира с конкретен план за реформи.

От 2021 г. насам в България се проведоха пет парламентарни вота. В този период ГЕРБ-СДС получи мандат за съставяне на правителство общо 6 пъти, като нито веднъж не внесе за гласуване правителство със свой мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG