Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ предложи премиер от ГЕРБ и реформи с втория мандат. Бойко Борисов отказа


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи реализиране на втория мандат с премиер от ГЕРБ-СДС и подписване на споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите. От партията на Бойко Борисов отказаха.

Това се случи няколко часа, след като парламентът прие, че първият мандат на ГЕРБ с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно.

Новината идва след седмици спорове между ГЕРБ и ПП-ДБ за евентуалното продължаване на управлението им. Те дойдоха по едно и също време с планираната ротация на премиерския пост между Николай Денков и Мария Габриел. Основните несъгласия бяха свързани със състава на Министерския кабинет и споразумението за реформи.

По-късно през деня президентът Румен Радев съобщи, че ще връчи втория мандат на ПП-ДБ в сряда в 15 ч.

По Конституция след неуспешното реализиране на първия мандат вторият трябва бъде връчен на втората по сила парламентарна група - ПП-ДБ. До момента всички партии с изключение на "Възраждане", казаха че няма да подкрепят втори мандат и ще върнат неизпълнен третия мандат, ако го получат.

Президентът връчва третия мандат по избор на една от партиите извън първите две формации в парламента.

Ако с нито един от трите мандата не бъде съставено правителство, следващата стъпка са предсрочни избори и назначаване на служебно правителство от президента.

Отхвърленият мандат

Във вторник 226 депутати подкрепиха проекторешението, с което първият мандат за съставяне на правителство беше обявен за неуспешен. Само един депутат от ПП-ДБ се въздържа.

Дебатите продължиха малко повече от час, като те бяха изпълнени с критики от опозиционните партии - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". В тях не участваха депутати от ГЕРБ-СДС или ДПС.

На 19 март Мария Габриел върна на президента Радев изпълнен мандат със състав на правителство. Той обаче не беше съгласуван с ПП-ДБ, заради което министрите от коалицията писмено се отказаха да участват в него.

В понеделник Габриел подаде заявление до председателя на Народното събрание Росен Желязков и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в което казва, че няма да участва в процедурата по избор на министър-председател и няма да предложи състав на Министерския съвет.

След това Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента във вторник с една точка в дневния ред - проекторешението на Габриел.

Предложението на ПП-ДБ

След решението на парламента предстои вторият мандат да бъде връчен на ПП-ДБ.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца", каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в декларация от името на коалицията.

Той допълни, че ако ГЕРБ не отговорят на тяхната покана, коалицията ще върне мандата неизпълнен.

Това, което ПП-ДБ предлага, за да се сформира правителство, е:

  • Подписване от двете коалиции на споразумение за гаранции за реформи в съдебната реформа, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение
  • Министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ-СДС
  • Настоящият състав и структура на Министерския съвет.

"Има нещо много просто, сложено на масата – споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система, реално, през прозрачен процес, не на хартия", каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Отговорът на ГЕРБ

По-късно във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението на ПП-ДБ с писмо до медиите и до самата коалиция.

"Заявяваме, че ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", пише в съобщението на ГЕРБ.

В него се казва още, че Мария Габриел е била бламирана от министрите, излъчени от ПП-ДБ и това е довело до невъзможност за реализиране на първия мандат.

Какво се случи досега

През април 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за съвместно управление с ротационни премиери. В изпълнение на договорката премиерът Николай Денков подаде оставка на 6 март. Неговата позиция трябваше да бъде заета от Мария Габриел, но несъгласията между двете коалиции възпрепятстваха това.

Преди ротацията ГЕРБ поиска повече власт, коалиция за пълен мандат, смяна на министри, а ПП-ДБ - конкретен план за реформи, който да включва и механизъм за избор на кадри в ключови институции. Това предизвика напрежение между двете коалиции.

В неделя премиерът в оставка Николай Денков отправи последното си предложение към ГЕРБ-СДС за реализиране на първия мандат - Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, каквото беше -първоначалното желание на ГЕРБ, както и подписване на споразумение за реформи. В понеделник обаче Габриел официално оттегли предложението си за реализиране на първия мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG