Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хвърлят всичко под ножа". Пригожин закри "фабриките си за тролове"


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Основателят на частната военна армия "Вагнер" и бизнесмен Евгений Пригожин разпусна медийния холдинг "Патриот", който включваше сайтовете РИА ФАН и Народные новости. В петък много издания на медийния холдинг обявиха закриването си.

За прекратяването на работата на РИА ФАН съобщи пред ТАСС главният редактор Кристина Масенкова. Редакторите на изданието Невские новости, което е част от "Патриот", обявиха прекратяването на съществуването си и се сбогуваха с читателите. Същото направи и изданието Экономика сегодня. Политика сегодня обяви, че ще бъде "радикално преформатирано" и може да продължи да работи във формат на авторски блог.

Според изданието The Bell срещата за закриване на компанията се е състояла с личното участие на Пригожин. Редакторите са били инструктирани да „хвърлят всичко под ножа“ и да унищожат всички следи от присъствието си в интернет – не само медийни сайтове, но и социални мрежи, телеграм канали, страници в Яндекс и чатове.

Няма информация къде се намира Пригожин след прекратяването на бунта на "Вагнер" миналия уикенд. Стана ясно, че руският президент Владимир Путин се съгласил да допусне Пригожин да замине за Беларус, но не е известно дали това се е случило.​

Повечето от служителите на медийния холдинг Patriot в Санкт Петербург, чийто съвет на директорите се оглавяваше от Пригожин, не се появиха на работа след избухването на бунта миналия уикенд. По същото време е извършено претърсване в сградата на холдинга, от която са иззети сървърите.

Вестник "Комерсант" пише, че медиите, свързани с Пригожин, са блокирани от медийния регулатор Роскомнадзор. Причините за блокирането не се уточняват.

Появата на холдинг, свързан с Евгений Пригожин, стана известна през 2019 г., но едва в началото на 2023 г. той призна, че е основал и финансирал Агенцията за интернет изследвания (АИИ). Това е компания, която Вашингтон определя като "ферма за тролове" и която според САЩ се е намесила в президентските избори там през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG