Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои висши руски командири изчезнаха след бунта на Пригожин


Висшият руски военен офицер, генерал Валерий Герасимов (вляво) и генерал Сергей Суровикин (вдясно). Снимката е от 2021 г.
Висшият руски военен офицер, генерал Валерий Герасимов (вляво) и генерал Сергей Суровикин (вдясно). Снимката е от 2021 г.

Висши руски командири и обществени фигури изчезнаха от публичното пространство, а подозренията са за чистки след бунта на лидера на частната военна групировка „Вагнер“. Основният въпрос през последната седмица в Москва е: къде са?

Походът към Москва на Пригожин се превърна в едно от най-големите предизвикателства пред руския президент Владимир Путин. „Въоръженият бунт на частната военна компания „Вагнер“ стана повод за мащабна чистка в редиците на руските въоръжени сили“, коментира „Рибар“ - руски канал в „Телеграм“, свързан с бивш служител на Министерството на отбраната.

Обхватът и мащабът на предполагаемата чистка са неясни, както и дълбочината и мащаба на подкрепата за Пригожин в Министерството на отбраната и агенциите за сигурност. Някои може просто да се крият - по заповед или по собствена инициатива. С надеждата кризата да отшуми.

Татяна Становая, дългогодишен руски политически анализатор, предупреди, че не е ясно дали ще има широкомащабни уволнения и голямо разместване сред най-близките съветници на Путин или други влиятелни фигури.

„Това, което отличава настоящата ситуация, е прогресивната загуба на инициатива на Путин при справянето с вътрешни проблеми“, каза тя в публикация в Туитър. "Неговото напрегнато емоционално състояние го прави по-податлив на манипулация. Изглежда, че наблюдаваме нова фаза в режима на Путин, където обкръжението му започва да участва по-активно в оформянето на неговите действия".

Ето кои са хората, за които няма информация къде са.

Сергей Суровикин

Путин награждава Суровикин (вляво) за командването му на руските войски в Сирия през 2017 г.
Путин награждава Суровикин (вляво) за командването му на руските войски в Сирия през 2017 г.

Генерал Сергей Суровикин, известен като "Генерал Армагедон" от руските таблоиди е човекът, наблюдаван най-внимателно след бунта. Суровикин беше назначен за главнокомандващ на Русия за нахлуването в Украйна от Путин миналия октомври.

Назначаването на Суровикин беше подкрепено от Пригожин и други твърдолинейни националисти, които притиснаха Кремъл да води още по-агресивна война срещу Украйна. Суровикин беше смятан за безмилостен и ефективен командир, наблюдаващ участието на Русия в сирийския конфликт в края на 2010 г.

„Суровикин [е] груб, но също така и един от по-способните руски командири“, каза Лорънс Фрийдман, почетен професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, в публикация в Туитър. Но Суровикин издържа само три месеца като главнокомандващ на войната в Украйна. Той беше понижен в ранг и заменен през януари от генерал Валери Герасимов, дългогодишен началник на Генералния щаб и верен на Путин.

В първите часове на бунта Суровикин се появяи във видео, умоляващо бойците на Вагнер да се оттеглят. Поведението му във видеото породи съмнения дали може да е бил принуден да го направи.

След видеото Суровикин не е виждан или чуван публично. Няколко медии съобщиха, че има данни, че Суровикин е бил задържан от властите, разследващи бунта.

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Последният път, когато Пригожин беше чут, беше в 11-минутно аудио съобщение, публикувано в канала му в Телеграм на 26 юни или близо 48 часа след края на бунта.

„Започнахме похода си заради несправедливостта“, каза той. "Нашата цел не беше да свалим съществуващия режим и законно избраното правителство, което беше казано многократно. Ние се обърнахме, за да не пролеем кръвта на руските войници". Но аудио съобщението не посочва къде и кога е направен записът, нито разкрива физическото местонахождение на Пригожин. Според сделката, обявена първо от беларуския лидер Александър Лукашенко, Пригожин трябваше да пътува до Беларус, а неговите бойци от „Вагнер“ също получиха правото да отидат там или да подпишат договори за служба под командването на Министерството на отбраната.

На 27 юни Лукашенко каза, че Пригожин е пристигнал в Минск, но няма независимо потвърждение на думите му. Проследяващите полети показаха частен самолет, регистриран от неговата компания, пристигащ в беларуската столица в същия ден и завръщащ се в Санкт Петербург на 28 юни.

Путин осъди бунтовниците и нарече действията им „предателство“ и „нож в гърба“. Властите м Москва казаха, че прекратяват разследването срещу тях, но вестник „Комерсант“ и няколко контролирани от държавата новинарски агенции по-късно съобщиха, че разследването остава открито.

Сергей Шойгу

Снимка, публикувана от руското Министерство на отбраната, показва, че министърът на отбраната Сергей Шойгу (в средата) инспектира военна част на 26 юни.
Снимка, публикувана от руското Министерство на отбраната, показва, че министърът на отбраната Сергей Шойгу (в средата) инспектира военна част на 26 юни.

Един от най-близките и най-дълго служили доверени лица на Путин е министърът на отбраната Сергей Шойгу. Той получи остри критики и обиди от Пригожин за цялостното му командване на руската армия по време на нахлуването в Украйна.

Пригожин многократно го обвини, че е лишил силите на „Вагнер“ от боеприпасите, необходими за битка във вече заличения украински град Бахмут.

Недоверието на Шойгу към Пригожин е по-малко видимо. Но през май Министерството на отбраната издаде заповед, която официално ще постави бойците на „Вагнер“ под редовно командване, лишавайки групата от нейната автономност. Смята се, че това е била последната капка за Пригожин, който се съпротивлява на загубата на контрол над частната си армия.

В резултат на бунта Министерството на отбраната публикува видео на Шойгу, който инспектира руските войски и раздава медали на неразкрито място. Видеото изглежда е записано преди бунта.

Шойгу беше показан на 26 юни на среща на Съвета за сигурност с Путин. Ден по-късно Шойгу се появи на церемонията в Кремъл, където Путин благодари на войниците и гвардейците и на тези, "които застанаха на пътя на метежниците".

Шойгу не говори и не е давал интервюта за медиите след бунта.

Валери Герасимов

Шойгу и Герасимов (вдясно) през декември 2022 г.
Шойгу и Герасимов (вдясно) през декември 2022 г.

Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов също беше обект на критики от Пригожин. Подобно на Шойгу, 67-годишният Герасимов се смята за лоялен към Путин. Черта, която руският лидер е известно, че цени.

Герасимов е известен като твърд и компетентен стратег. Герасимов зае поста върховен главнокомандващ на Украйна през януари, когато Путин понижи Суровикин. Западен експерт характеризира разместването като "вътрешни борби, борби за власт, ревност".

Герасимов, който никога не е имал много публично медийно присъствие, не е бил виждан или чуван от преди бунта. За разлика от Шойгу, той не се появи на церемонията в Кремъл на 27 юни.

Виктор Золотов

Генерал Виктор Золотов, дългогодишен охранител на Путин, върви зад руския президент във Виена през 2007 г.
Генерал Виктор Золотов, дългогодишен охранител на Путин, върви зад руския президент във Виена през 2007 г.

За разлика от командирите и длъжностните лица, които изчезнаха от полезрението през последните дни, прави впечатление активното присъствие в публичното пространство на Виктор Золотов. Той е дългогодишен бодигард на Путин. Лоялността на Золотов към Путин му спечели назначението за първи началник на новосъздадената Национална гвардия през 2016 г.

Золотов също се появи на церемонията в Кремъл, където Путин благодари на различни военни части за действията им по време на бунта.

За разлика от Шойгу обаче, Золотов говори публично пред репортери след събитието, където обяви, че силите му ще получат тежко въоръжение, включително танкове, за да подсилят своя арсенал. Под командването на Золотов са 300 хил. души.

„Бунтовниците нямаше да превземат Москва“, каза той.

Още няколко души, които да наблюдаваме

Няколко души, които са на по-ниски позиции също трябва да бъдат наблюдавани като индикация какви са тенденциите в Кремъл.

Генерал-полковник Андрей Юдин, заместник-командващ на Суровикин във въздушно-космическите сили. Руски военни блогъри съобщиха, че той е бил задържан по-рано тази седмица. По-късно обаче Юдин отговори на телефона си, когато му се обади репортер от приятелския на Кремъл новинарски сайт Ura.ru: „Вкъщи съм, на почивка“.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев се присъедини към „Вагнер“ като заместник-командващ в началото на май, дни след като беше уволнен като заместник-министър на отбраната. Той е известен като „Касапина от Мариупол“ заради ролята си в обсадата и унищожението на украинския пристанищен град миналата година. Мизинцев е ръководил логистиката и доставките в Министерството на отбраната, което означава, че е имал важна роля в доставянето на боеприпаси и доставки за „Вагнер“, както и за редовните войски.

За двамата офицери, които се появиха във видеоклип заедно с Пригожин - заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров и заместник-началникът на Генералния щаб Владимир Алексеев, също няма информация от седмица.

XS
SM
MD
LG