Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата даде на съд заподозрения за отвлечената и бита жена в Стара Загора над година по-късно


Диляна Катранджиева
Диляна Катранджиева

Окръжна прокуратура Стара Загора съобщи, че е внесла в петък обвинителен акт срещу заподозрения Р.Р. за нанасяне на телесна повреда, отвличане и закана с убийство към 31-годишната Диляна Катранджиева.

Случаят се бавеше повече от година. Реакцията на прокуратурата идва, след като в началото на август на фона на масовите протести срещу насилието в цялата страна Катранджиева разказа за него пред медиите.

Според прессъобщението на прокуратурата допреди престъплението през 2022 г. Р.Р. и Катранджиева живеят на семейни начала. Те имат две деца.

В съобщението на прокуратурата не се споменава това, че двамата са се разделили през 2018 г., след като тя го напуска, като оттогава ѝ се налага няколко пъти да бъде в кризисен център за жени, пострадали от домашно насилие.

Държавното обвинение съобщава, че на 27 март 2022 г. тя посещава дискотека в Стара Загора, където по-късно пристига и мъжът. След заведението Катранджиева се отбива през казино, за да види своя приятелка, която работи там. Към 5 сутринта се прибира с такси. В жилището я причаква Р.Р., който започва да ѝ нанася удари с крака и ръце по цялото тяло, след което насилствено я качва в автомобила си.

Той продължава да я удря и в колата по посока към с. Самуилово. След това спира в землището на с. Арнаутито, изкарва жената от колата, отново ѝ нанася побой и продължава по пътя към с. Самуилово, където той затваря Катранджиева в пункт за мляко в местната кравеферма.

Там я заплашва с убийство, докато тя вика за помощ и го моли да я върне в дома ѝ в Стара Загора. Р.Р. прави това, след като тя му обещава, че няма да го издаде. След това нейни познати я откарват в болница, където е установено, че е получила счупване на десния крак и други рани по тялото. Всичко това е довело до трайно затрудняване на движенията на десния крак за срок от около 40 дни.

Пред Нова в началото на месеца Катранджиева определи травмите като "жестоки" и каза, че е получила мозъчно сътресение, счупени ребра и зъби, счупена ключица.

По нейни думи в периода след случилото се тормозът и заплахите са продължили. Многократно е подавала жалби, които не са довели до ограничаване на контакта ѝ с него, и той е продължил да я следи. Дори си е наел квартира, която е близо до дома ѝ.

Катранджиева проговори за случилото се, след като дни по-рано стана известен случаят на обезобразената с макетен нож 18-годишна жена, също в Стара Загора. Той предизвика масово обществено недоволство и доведе до затягане на мерките в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG