Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интимна връзка и по-тежки наказания. Правната комисия прие нови промени в борбата с домашното насилие


Случаят на 18-годишно момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож, предизвика масова обществена реакция и призиви за промяна в законодателството срещу домашното насилие.
Случаят на 18-годишно момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож, предизвика масова обществена реакция и призиви за промяна в законодателството срещу домашното насилие.

На извънредно заседание в четвъртък правната комисия в парламента одобри промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

В НК измененията предвиждат по-тежки наказания за нанасяне на лека и средна телесна повреда, а в ЗЗДН - право на защита за хора, преживели насилие в условията на интимна връзка.

Промените идват в отговор на тежкия случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора. Посегателството е от края на юни. Младата жена е обезобразена с макетен нож и машинка за подстригване, а заподозрян е бившият ѝ приятел, който е задържан, а после пуснат на свобода.

По тялото на момичето са направени 400 шева, но престъплението е оценено като лека телесна повреда.

Случаят предизвика масова обществена реакция и многохилядни протести в цялата страна.

В отговор във вторник ДПС, ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха в Народното събрание два законопроекта за промени в НК и ЗЗДН. Депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да обсъдят текстовете.

Промените в НК

В НК измененията предвиждат максималното наказание за нанасяне на средна телесна повреда да се увеличи от 6 на 8 години лишаване от свобода. При леката телесна повреда се предлага да отпадне налагането на пробация като възможно наказание, а глобата да се увеличи от 500 на 1000 лева.

Комисията единодушно подкрепи тези предложения.

По време на заседанието от „Възраждане“ представиха свой законопроект за промени в НК. Той включва промяна на изискването за системност, когато едно престъпление се квалифицира като извършено в условията на домашно насилие.

Това изискване означава, че трябва да са налице поне три отделни акта на насилие от един и същ извършител, за да започне наказателно преследване. От „Възраждане“ предложиха само един предшестващ акт да бъде достатъчен. Комисията подкрепи и това предложение с 16 гласа „за“ и 3 - „против“.

Промените в ЗЗДН

Предложението за промяна в Закона за защита от домашното насилие е да се предостави защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка.

Към момента ЗЗДН защитава пострадали лица, които се намират или са били „във фактическо съпружеско съжителство“. Идеята на сегашния законопроект е да замени тази формулировка с понятието „в интимна връзка“.

Така законът ще защитава и хора, които са във връзка, но нямат брак и не живеят заедно. Такива са случаите на момичето от Стара Загора и на Кристина Благоева, която беше убита през април. Обвинен за това беше мъж, с когото тя е била във връзка, но не и в съпружеско съжителство.

Правната комисия прие промяната с 12 гласа „за“ и шестима въздържали се.

По време на дискусията представители на юридическата общност изразиха различни мнения по предложението. Някои го подкрепиха, други настояха в закона да се запазят и двете формулировки, а трети възразиха срещу включването на интимната връзка с аргумента, че дефиницията е неясна и ще създаде проблеми в правораздаването.

Обсъждането на двата законопроекта протече на фона на нов случай на бита и остригана млада жена.

Промените ще се гласуват и на извънредно пленарно заседание следващия понеделник.

На 21 юли парламентът прие дългоочаквани промени в ЗЗДН, с които се увеличават мерките за превенция и защита от домашно насилие.

Седмица по-късно беше променен и Наказателният кодекс с цел по-тежки наказания за някои престъпления от омраза по хомофобски подбуди.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG