Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат домашното насилие в "интимна връзка" да влезе в закона


Протестиращи срещу насилието над жени в София
Протестиращи срещу насилието над жени в София

Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС предлагат насилието между партньори в “интимна връзка” да се смята за домашно насилие. Законопроектът е внесен за разглеждане в парламента в отговор на нападението над 18-годишна жена в Стара Загора, за което е обвинен бившият ѝ приятел.

Това се случва след началото на лятната ваканция на парламента. Председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи извънредно заседание за понеделник, 7 август. Още в четвъртък парламентарната правна комисия ще разгледа предложенията.

Сега жертвите на насилие, които нямат сключен брак с насилника си и не живеят на семейни начала с него, нямат право на специална защита. Техните случаи не се разглеждат от закона като домашно насилие.

Ако предложените промени се приемат, това ще се промени и пострадалите в такива ситуации ще имат право на допълнителна защита, а престъпленията, извършени срещу тях в условията на домашно насилие, ще се наказват по-тежко.

“По този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство”, пише в мотивите към законопроекта.

Организации за защита на правата на жените призовават от години да се приемат такива промени, но това досега не се случи. Парламентът прие последните изменения в Закона за защита от домашното насилие преди по-малко от две седмици. В тях няма текстове, които да предвиждат специална защита за жертвите, когато те са в “интимна връзка” с насилниците си.

Темата за този пропуск в закона беше повдигната и след убийството на 32-годишната Кристина Благоева, за което беше обвинен бившият ѝ приятел. Законът не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалата не е живяла “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” с обвинения.

Случаят на пострадалата 18-годишна жена в Стара Загора също не се признава от закона за домашно насилие.

Сега обаче депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат такива промени.

Очаква се да бъдат обсъдени и законови промени, които предвиждат по-тежки наказания за причиняване на лека и средна телесна повреда. Този проект за промени в Наказателния кодекс също е внесен от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Текстовете предвиждат до 8 години затвор за средна телесна повреда, вместо до 6 години, както е сега. За лека телесна повреда се предвижда затвор до 2 години и глоба от 500 до 1000 лева, както и отпадане на възможността да се налага пробация.

По-рано във вторник омбудсманът Диана Ковачева също съобщи, че ще предложи промени в Наказателния кодекс. Предложенията ѝ включват въвеждане на нов състав на престъпление, който се състои в деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание.

Предложенията за законодатлни промени са в отговор на случай на насилие срещу 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. За нападението е обвинен бившият приятел на пострадалата Георги Георгиев, който първоначално е бил задържан, а после освободен.

Случаят е от края на юни, но той стана публичен след репортаж на Нова телевизия от 28 юли. След като за насилието се разбра, заподозреният за нападението беше задържан отново, беше му повдигнато второ обвинение, а прокуратурата назначи нова съдебномедицинска експертиза, която да документира характера на нараняванията на пострадалата жена.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG