Връзки за достъпност

Извънредни новини

"След години усилия". Парламентът окончателно прие промените в закона за защита от домашното насилие


Депутатката Десислава Атанасова, Росица Кирова и Росен Желязков от ГЕРБ
Депутатката Десислава Атанасова, Росица Кирова и Росен Желязков от ГЕРБ

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Това се случи в петък с гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

Окончателното гласуване на обединения законопроект на ПП-ДБ и ГЕРБ идва два месеца след като парламентът го одобри на първо четене.

Законовите промени включват създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие към Министерския съвет. Ще бъде изградена и национална информационна система за случаите на домашно насилие.

Разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, увеличават се и мерките за тяхната защита. Предложението на „Възраждане“ да бъде създаден национален регистър за случаите на педофилия също беше прието.

През последните седмици законопроектът за изменение и допълнение на ЗЗДН беше разглеждан на три пленарни заседания. При предишните разисквания на промените депутатите не стигнаха до гласуване заради продължителни дебати с участието на „Възраждане“ и БСП.

Двете партии сега гласуваха против предложените промени. Основните им мотиви срещу проекта бяха свързани с предвижданата от тях опасност от „джендър идеология“ и заплахата деца да бъдат отнемани от родителите си. Подобни промени не присъстват в законопроекта.

Представители на „Възраждане“ и БСП освен това се обявиха против неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията и защитата от домашно насилие.

Калина Константинова от ПП-ДБ неколкократно опроверга тези твърдения и ги нарече „спекулативни“ и „абсолютна гротеска“.

След гласуването на промените в петък Надежда Йорданова от ПП-ДБ написа във Фейсбук: „След години усилия и много работа, 49-ото Народно събрание днес свърши нещо добро.“ Йорданова е сред авторите и вносителите на законопроекта.

В края на януари тази година, малко преди да бъде разпуснат, 48-ият парламент отхвърли две предложения за промени в Закона за защита от домашно насилие. Законопроектите на „Демократична България“ и на БСП бяха приети на първо четене, но при прегласуване бяха отхвърлени от депутатите.

По време на дебатите около законопроекта на ДБ през януари отново преобладаваха аргументи, свързани с Истанбулската конвенция и „джендър идеологията”, които не присъстват в предлаганите промени. Против проекта гласуваха „Възраждане”, БСП и част от депутатите от ГЕРБ и “Български възход”.

„Това е законопроект, който адресира факта, че всяка трета жена в България е жертва на насилие. Това са един милион жени, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, ако ние не приемем този законопроект“, каза тогава Калина Константинова.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от ноември миналата година, 36,3% от младите жени между 18 и 29 години в България са били насилвани физически или сексуално от свой настоящ или бивш партньор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG