Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дата по дата. Кога разследващите заработиха "ежеминутно" по случая в Стара Загора


Жена с транспарант по време на протест срещу насилието над жени в София. Снимката е архивна
Жена с транспарант по време на протест срещу насилието над жени в София. Снимката е архивна

Нападение срещу 18-годишна жена в Стара Загора предизвика гняв и възмущение. За насилието е обвинен бившият ѝ приятел, но той доскоро беше на свобода. Разследващите казват, че от самото начало работят “ежеминутно”. Хронологията показва, че се забързват едва когато случаят става публичен след месец.

18-годишна жена е пребита и обезобразена с макетен нож в Стара Загора. Нападението е извършено преди повече от месец - на 26 юни, но за него се разбира едва миналия петък - 28 юли.

По случая от самото начало има заподозрян - 26-годишният бивш приятел на жертвата, който е обвинен веднага след нападението. Той беше на свобода до тази неделя. А обяснението на институциите е, че нараняванията на жертвата не са били достатъчно тежки, за да остане предполагаемият насилник за постоянно в ареста. Тази теза е поддържана от Окръжната прокуратура в Стара Загора и е приета от Окръжния съд, който е освободил обвиняемия.

След като случаят стана публичен, реакцията е на гняв и възмущение. Граждани организират протести. Политици осъдиха насилието и призоваха за справедливо наказание за извършителя.

Веднага след това прокуратурата съобщи, че „ускорява“ разследването. Назначен е още един обвинител по случая. Стана ясно, че ще се направи нова медицинска експертиза, която да покаже колко тежки всъщност са травмите на пострадалата. Разследващите откриха и заплахи срещу нея от обвиняемия отпреди нападението и го задържаха отново.

В понеделник Районният съд в Стара Загора определи и постоянен арест за извършителя.

Не е ясно защо това не е направено преди случаят да стане публичен. Прокурорите отхвърлиха обвиненията за забавяне на разследването и казаха, че по него се работи „ритмично, ежечасно, ежеминутно“. Съдиите защитиха решението си да пуснат обвиняемия на свобода, а прокурорът, който е поискал това, не е коментирал защо.

В следващите редове подреждаме хронологията на известните до момента факти.

Как разбрахме за нападението

За случая съобщи Нова телевизия в петък, 28 юли. Пред медията говори майката на жертвата, според която дъщеря ѝ е обезобразена с макетен нож, носът ѝ е счупен, а косата ѝ е подстригана с машинка, от което също има наранявания.

Нападението е извършено на 26 юни - повече от месец по-рано.

Какво знаем за жертвата и обвиняемия

Пострадалата е 18-годишна жена. Прокуратурата я идентифицира с инициалите Д. М. Майката каза, че жертвата е имала връзка с предполагаемия насилник в продължение на 4 месеца. Не е известно двамата да са живели заедно.

Обвиненият за нападението е 26-годишен мъж с инициали Г. Г. Впоследствие медии го идентифицираха като Георги Николаев Георгиев. Полицията съобщи в неделя, че той два пъти досега е обвиняван за подобни престъпления. През 2019 г. е получил административно наказание, а през 2022 г. е осъден на пробация за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

Кога са се задействали разследващите

Още във вечерта на нападението, на 26 юни, в полицията в Стара Загора е получен сигнал от съседка на 18-годишната жена. Полицаите са открили жертвата, след което тя е настанена в болница.

На следващия ден 26-годишният мъж е задържан за 24 часа. Два дни след нападението, на 28 юни, Районната прокуратура в Стара Загора му повдига обвинение и го задържа за 72 часа.

За какво е обвинението

Обвинението срещу 26-годишния мъж е за нанасяне на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години. Това е престъпление от общ характер - тоест прокуратурата участва в разследването и делото. Обвиняемият може да бъде задържан за постоянно.

На това основание Районната прокуратура иска постоянен арест на 1 юли, а Районният съд уважава искането.

Кой е повдигнал обвинението

Обвинението е повдигнато от Районната прокуратура в Стара Загора. Името на наблюдаващия прокурор, който в началото е поел делото, не е оповестено.

От събота по случая има нов наблюдаващ прокурор – Жанета Недкова.

Това стана, след като в събота прокуратурата съобщи, че е създаден “екип от наблюдаващи прокурори, които да предприемат действия по ускоряване на разследването”. В неделя районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова каза, че тя е разпоредила назначаването на още един наблюдаващ прокурор заради “фактическата и правна сложност” на случая.

От думите ѝ стана ясно, че първият наблюдаващ прокурор е излязъл в отпуск преди “2-3 седмици”. Тя не каза защо не е назначен втори наблюдаващ прокурор по-рано.

Защо обвиненият е пуснат на свобода

Обвиняемият за нападението е обжалвал в началото на юли решението на Районния съд да го остави за постоянно в ареста. На 5 юли Окръжният съд в Стара Загора разглежда жалбата.

От протокола от съдебното заседание, публикуван на 31 юли, става ясно, че представителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора иска мярката за неотклонение да отпадне и обвиняемият да излезе на свобода.

Обвинителят се позовава на съдебномедицинската експертиза, която според него показва, че “на пострадалата не е причинена средна телесна повреда” - както твърди Районната прокуратура - а лека телесна повреда.

Леката телесна повреда по принцип се разследва по жалба на пострадалия. Съдът посочва в мотивите си, че при такива случаи не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Окръжният съд приема тезата на прокуратурата и отменя решението на долната инстанция, а 26-годишният мъж е пуснат на свобода.

Прокурорът, който е поискал обвиняемият да излезе на свобода, е посочен в протокола от заседанието като зам.-окръжен прокурор Г. В. В. Тези инициали отговарят на името на Георги Видев, който е назначен на поста през 2020 г.

Решението на Окръжния съд е взето от тричленен състав от съдии. Председател е Таньо М. Тонев, а членове са Мариана Д. Христакиева – Панова и Татяна Гь. Коева, която е и докладчик.

Опитват ли се разследващите да докажат по-тежко престъпление

Обвиняемият Георги Николаев е освободен на 5 юли с аргумента, че не е доказано по-тежкото престъпление, за което е обвинен и за което може да се иска постоянен арест. Затова въпросът е опитват ли се разследващите да го докажат.

Те твърдят, че се опитват. В неделя прокурор Жанета Недкова каза, че ще бъде назначена нова съдебномедицинска експертиза. По думите ѝ ще се търси отговор на няколко въпроса - дали пострадалата е изпаднала в безсъзнание заради претърпените наранявания, дали е имала животозастрашаваща загуба на кръв и дали е обезобразена. Всяко от тези състояния би значело, че тя е претърпяла средна телесна повреда, а не лека.

По думи на Недкова след като експертизата излезе, обвинението ще бъде прецизирано, а предвидените наказания стават по-сериозни – от 2 до 10 години затвор.

Кога прокуратурата “ускори” разследването

В събота прокуратурата съобщи, че “ускорява” разследването на нападението. Това се случи, след като случаят попадна във фокуса на медиите.

На пресконференцията в неделя, 30 юли, прокуратурата не съобщи за нови експертизи, които да са насрочени между отмяната на ареста на 5 юли и момента, в който случаят стана публичен на 28 юли.

Защо обвиненият е арестуван отново

В неделя заподозреният Георги Николов беше задържан отново.

Това се случи по ново, второ обвинение във връзка с 18-годишната му бивша приятелка. То е за закана за убийство, като според прокурорите заплахите са били отправени преди нападението. Те датират от 24 и 25 юни.

Обвинението обаче е разбрало за заплахите едва на 29 юли, когато жертвата е била разпитана за случая.

Какво се промени, когато случаят стана публичен

На практика всичко.

Заподозреният за нападението е повторно задържан.

Той е с повдигнато ново обвинение за отправени заплахи за убийство и засега остава в ареста.

Назначена е нова съдебномедицинска експертиза, която да установи колко точно са тежки нараняванията, които пострадалата е претърпяла.

Определението на Окръжния съд, с което 26-годишният мъж е пуснат на свобода, беше публикувано с близо месец закъснение. Стана ясно, че Окръжната прокуратура е поискала обвиняемият да бъде освободен.

В цялата страна са насрочени протести срещу насилието над жени и в подкрепа на пострадалата и близките ѝ.

  • 16x9 Image

    Елица Симеонова

    Елица Симеонова е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Преди това работи в международния отдел на в. "Сега", след това e репортер в Клуб Z.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG