Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият за нападението над 18-годишна жена в Стара Загора е задържан отново


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Обвиняемият за нападението над 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож, е задържан отново. Това съобщи в неделя Районната прокуратура в Стара Загора. Той е арестуван по ново обвинение за заплаха с убийство срещу пострадалата.

Случаят е от края на юни, но стана публично известно в петък. Обвиняем за нападението е бившият приятел на пострадалата, който първоначално е бил задържан, а по-късно е пуснат на свобода.

Сега обвиняемият, идентифициран от прокуратурата като 26-годишният Г. Г., е задържан отново за 72 часа. Той е арестуван около 7:30 часа в сутринта в неделя от полицаи на входа на Стара Загора, докато е пътувал в автомобил.

Предстои обвинението да поиска постоянен арест. Освен това му е забранено да напуска страната.

БТВ цитира адвоката на обвиняемия, който представи различна версия. По думите му клиентът му Георги Николаев е бил извикан да се яви на разпит през нощта срещу неделя и е задържан за 24 часа.

Новото обвинение срещу предполагаемия нападател е за това, че преди нападението е заплашил 18-годишната Д. М. Според прокуратурата той два пъти ѝ е изпратил текстови съобщения със закана с убийство чрез интернет приложение в дните преди да я нападне.

На брифинг в неделя районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова каза, че заканите са отправени на 24 и 25 юни. От думите ѝ стана ясно, че обвинението е разбрало за тези заплахи едва след пострадалата е била на разпит в полицията. Това е станало в събота, 29 юли.

Прокуратурата посочи още, че 26-годишният мъж през 2022 г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

В петък Нова телевизия и БНТ съобщиха за случая на 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. Те цитираха майката на пострадалата, според която дъщеря ѝ е с 400 шева, със счупен нос и коса, подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания.

Два дни след нападението от 26 юни Районната прокуратура в Стара Загора е повдигнала на бившия приятел на пострадалата обвинение за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест. Съдът обясни решението си със съдебномедицинската експертиза по случая, която според магистратите гласи, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата.

След като случаят стана публичен, Районната прокуратура съобщи, че е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването. Това се случи повече от месец след самото нападение. Разпитани са нови свидетели и е назначена нова експертиза, която да установи характера на нараняванията на пострадалата.

Граждани организират протести в София и Стара Загора в понеделник в подкрепа на обезобразената жена.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG