Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ускори разследването за обезобразяване на жена в Стара Загора месец след нападението


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е назначила нова съдебномедицинска експертиза по случая на 18-годишна жена, обезобразена с макетен нож. Създаден е екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването на нападението, което е извършено на 26 юни тази година, се посочва още в съобщението на обвинението.

Новината за допълнителните действия на прокуратурата идва ден след като за случая съобщиха съобщиха Нова телевизия и БНТ. Те цитираха майката на жертвата, според която дъщеря ѝ е обезобразена с макетен нож, носът ѝ е счупен, а косата ѝ е подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания. Самоличността на жертвата и на близките ѝ засега не се разкрива.

Нападението обаче е извършено преди повече от месец - на 26 юни. Тогава прокуратурата е започнала разследване и е повдигнала обвинение на бившия приятел на пострадалата, идентифициран с инициалите Г. Г., за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест.

В петък Окръжният съд публикува съобщение, в което обясни решението си със съдебномедицинската експертиза по случая. Според съда заключенията са, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата.

Леката телесна повреда се разследва по жалба на пострадалия, а не по общия ред. В съобщението за мотивите на съда се посочва, че при такива случаи не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Самото определение на съда, с което е отменено задържането на обвиняемия, не е публикувано на сайта на съда.

Сега Районната прокуратура съобщи, че е назначила изготвяне на нова експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината.

“След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието”, пише още в съобщението.

По-рано в събота министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите органи да “проведат пълно, обективно и задълбочено разследване”. Той посочи също, че в случая трябва да се вземат предвид “уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характера и жестокостта на извършеното престъпление”.

Коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) публикува позиция, в която призова “компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда”.

Граждани организират протест в София пред сградата на Народното събрание в понеделник вечерта в подкрепа на пострадалата жена.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG