Връзки за достъпност

Извънредни новини

Граждани организират протести в Стара Загора и София в подкрепа на обезобразена жена


Протест срещу насилието над жени в София на 25 ноември 2021 г.
Протест срещу насилието над жени в София на 25 ноември 2021 г.

Граждани организират протести в Стара Загора, София и други градове в подкрепа на 18-годишна жена, обезобразена с макетен нож. Случаят е от края на юни, но стана публично известен в петък. За нападението е обвинен бившият приятел на пострадалата, който е пуснат на свобода.

Протестите са насрочени за понеделник, 31 юли. В Стара Загора, където е извършено нападението от 26 юни, шествието ще започне в 18 часа от Съдебната палата в града. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подкрепи събитието и призова жителите на града да присъстват.

В София протестът ще започне в 18 часа пред сградата на Съдебната палата. Организаторите посочват като свои цели да изразят подкрепа към пострадалата и семейството ѝ, да поискат оставката на магистратите, които са освободили заподозрения без мярка за неотклонение.

Те призовават и за промени в закона, които да гарантират по-голяма защита за хората, които стават жертви на насилие от интимните си партньори, без да живеят с тях в брак или фактическо съпружеско съжителство. Сега законът не признава тези случаи за домашно насилие.

Има планирани шествия и в Пловдив, Велико Търново, Варна, Русе и други градове. Всички те започват в 18 часа в понеделник.

В петък Нова телевизия и БНТ съобщиха за случая на 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. Те цитираха майката на пострадалата, според която дъщеря ѝ е със счупен нос и коса, подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания. Самоличността на жертвата и на близките ѝ засега не се разкрива.

За нападението е заподозрян бившият приятел на пострадалата, идентифициран с инициалите Г. Г. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест. Съдът обясни решението си със съдебномедицинската експертиза по случая, която според магистратите гласи, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата.

След като случаят стана публичен, Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването. Това се случи един месец след самото нападение. Назначена е нова експертиза, която да установи характера на нараняванията на пострадалата.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG