Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП осъдиха случая в Стара Загора. Сарафов обяви нулева толерантност към насилието


Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов

Политици от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), ДПС и БСП осъдиха случая на насилие над 18-годишна жена в Стара Загора.

Временният главен прокурор Борислав Сарафов също реагира като обяви нулева толерантност към насилието и поиска прокурорите да гарантират бързо и обективно разследване на подобни случаи.

Реакциите дойдоха в отговор на случая на 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. Нападението е от края на юни, но стана публично известно в петък, когато Нова телевизия и БНТ съобщиха за него. Те цитираха майката на пострадалата, според която дъщеря ѝ е с 400 шева, със счупен нос и коса, подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания.

Два дни след нападението от 26 юни Районната прокуратура в Стара Загора е повдигнала на бившия приятел на пострадалата обвинение за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години. Той обаче е на свобода от началото на юли, след като Окръжният съд в Стара Загора е отменил постоянния му арест.

В събота - повече от един месец след случая - Районната прокуратура съобщи, че ускорява работата по разследването. В неделя предполагаемият извършител, идентифициран като 26-годишния Г. Г., беше задържан отново по ново обвинение - за заплаха за убийство на пострадалата в дните преди нападението.

В неделя изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов каза, че е възложил на ръководителите на апелативните прокуратури “да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие”. Той добави, че очаква “бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна” по такива случаи.

“Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност”, написа Сарафов в позиция, разпространена от пресцентъра на прокуратурата.

В нея не се споменава фактът, че прокуратурата съобщи за ускоряване на разследването на конкретния случай едва след като той стана публичен и предизвика реакции.

Политици също реагираха на новината за нападението над 18-годишната жена.

“Възмущение, гняв, недопустимост. Това, което е важно, е не всеки път да стигаме до силна обществена подкрепа, за да има действия”, каза вицепремиерът от ГЕРБ Мария Габриел. “Надявам се [...] тези действия не само да бъдат осъждани, но и извършителите да си понасят наказанията, така че те да имат превантивно действие.”

“Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, а звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия възможен начин”, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков.

Той добави, че е нужно да има отчетност на начина, по който прокурорите движат такива дела, и добави, че проектът за промени в конституцията цели да постигне това.

Надежда Йорданова от “Демократична България” (ДБ) каза, че в случая прокуратурата е имала достатъчно време да разследва случая по-задълбочено, но се е задействала едва след обществената реакция.

“Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши още по-добре работата”, каза тя пред Нова телевизия.

Пресцентърът на ДПС публикува позиция на депутата от партията Делян Пеевски, изразена пред сайта БЛИЦ, в която той призова Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери магистратите, пуснали обвинения за нападението на свобода.

“Недопустимо е подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава”, е цитиран да казва той.

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова извършителят да бъде наказан с “най-голямата строгост на Наказателния кодекс”.

“Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода”, написа тя във Фейсбук.

От представените в парламента партии засега само “Възраждане” и “Има такъв народ” (ИТН) не са излезли с позиции по повод нападението.

В събота коалицията ПП-ДБ публикува позиция, в която призова “компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също призова за “пълно, обективно и задълбочено разследване”.

Граждани организират протести в София и Стара Загора в понеделник в подкрепа на обезобразената жена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG