Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разрезите с нож по момичето в Стара Загора не са били опасни за живота ѝ, казаха съдиите по случая


Председателят на Окръжен съд - Стара Загора и съдия Татяна Гьонева.
Председателят на Окръжен съд - Стара Загора и съдия Татяна Гьонева.

Съдиите от Окръжния съд в Стара Загора, освободили без мярка за неотклонение от ареста Георги Николаев Георгиев, обвиняем за обезобразяването с макетен нож и счупването на носа на 18-годишно момиче в града, защитиха в понеделник решението си.

Председателят на съда Красимир Георгиев, докладчикът по делото съдия Татяна Гьонева и председателят на състава ѝ съдия Тонев дадоха кратък брифинг по случая пред медиите, потвърждавайки, че освобождаването на Георгиев е било законосъобразно.

Те аргументираха позицията си с това, че медицинското заключение по делото е сочело, че на пострадалата е нанесена лека телесна повреда, а в тази хипотеза законът предвижда единствено наказателни дела от частен характер, по които не се предвижда взимане на мерки за неотклонение.

Случаят предизвика масово обществено възмущение през последните дни, след като в петък стана ясно, че обвиняемият е на свобода от около месец, а жертвата е понесла над 20 разреза, които са наложили 400 шева по тялото ѝ. Момичето все още се намира в тежко психическо състояние, разказаха нейни близки.

Тези разкрития предизвикаха организирането на протестни шествия в цялата страна. Демонстрации ще се проведат в понеделник в над 25 града в страната.

Обществената реакция принуди прокуратурата да ускори работата си по делото и да повдигне ново обвинение срещу Георгиев - за отправени заплахи за убийство срещу жертвата. Междувременно той беше повторно задържан през уикенда, за да му бъде повдигнато новото обвинение. Предстои пак да му бъде поискан постоянен арест от съда.

По думите на съдия Гьонева медицинското заключение “установява наранявания, които отделно и съвкупно сочат временно разстройство на здравето, но неопасно за живота” и затова с колегите ѝ са отменили задържането на Георгиев, постановено на първа инстанция от Районния съд в града.

“В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, опасно за живота”, каза още съдийката с уточнението, че “колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността, ние разбираме тази позиция, но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл на думата”.

Попитана дали съдебният състав е взел предвид факта, че обвиняемият е бил в пробация заради предишно свое осъждане, когато е обвинен за посегателството над момичето, Гьонева каза, че и това е било взето предвид.

“Ние разбираме чисто човешката реакция, ние не сме роботи. Ние също сме хора, но нали разбирате, че нашата работа тука е да видим какви доказателства има”, каза съдийката, добавяйки, че тепърва разследващите могат да назначат по-здълбочени изследвания на жертвата, но към момента на първото задържане на обвиняемия доказателствата са сочели единствено лека телесна повреда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG