Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата е разбрала за заплахи срещу обезобразената жена месец след нападението


Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова, окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова
Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова, окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова

Обвиненият за насилието срещу 18-годишна жена в Стара Загора я е заплашвал преди да я нападне, но прокуратурата е разбрала за това месец по-късно. Това стана ясно на брифинг в неделя. Наблюдаващият прокурор по делото е излязъл в платен годишен отпуск преди две или три седмици, но едва в събота разследването е поверено на друг обвинител, който да го ръководи, стана ясно още от изявлението.

Едновременно с това прокуратурата отхвърли критиките за забавяне на разследването по случая като каза, че по делото се работи “ритмично, ежечасно, ежеминутно”.

В петък Нова телевизия и БНТ съобщиха за нападението над 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож от бившия си приятел. Случаят е от края на юни, но досега не беше публично известен.

Два дни след нападението от 26 юни Районната прокуратура в Стара Загора е повдигнала на 26-годишния Г. Г. обвинение за причиняване на средна телесна повреда. Окръжният съд в Стара Загора обаче е отменил постоянния му арест и той беше на свобода до неделя сутринта, когато беше задържан отново по различно обвинение.

То е за заплахи за убийство, отправени срещу пострадалата в дните преди нападението. Разследващите са разбрали за заплахите в събота, 29 юли. Тогава пострадалата е била на разпит в полицията, каза на брифинга районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Тези закани са отправени на 24 и 25 юни чрез текстови съобщения, чрез интернет приложение, каза още Димитрова. Едното съобщение е било с текст “Направо те убивам”, а следващото - “Ще ти закача главата”.

Димитрова съобщи още, че в събота е разпоредила създаването на екип от прокурори, който да работи по разследването. Тя обясни решението си с това, че наблюдаващият прокурор, който в началото е поел случая, в момента е в платен годишен отпуск. По думите ѝ той отсъства от “2 или 3 седмици”.

Районният прокурор отхвърли твърдението, че отсъствието на наблюдаващия прокурор е забавило разследването и каза, че той е дал указания какво да се прави.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов също отхвърли обвиненията за забавяне на разследването.

“Мога да ви кажа, че по това дело е работено - ритмично, ежечасно, ежеминутно”, каза Атанасов в неделя. “Работено е приоритетно, и то не от няколко дни, а от един месец.”

Сега по случая има нов наблюдаващ прокурор - Жанета Недкова. Тя каза, че по случая е назначена нова съдебномедицинска експертиза.

Тя по думите ѝ ще трябва да даде отговори на няколко въпроса - дали пострадалата е изпаднала в безсъзнание заради претърпените наранявания, дали е имала животозастрашаваща загуба на кръв и дали е обезобразена. Всяко от тези състояния би значело, че тя е претърпяла средна телесна повреда, а не лека.

“Тоест стигаме до няколко средни телесни повреди, които очакваме да бъдат в заключенията от експертизите. Тогава обвинението ще бъде прецизирано, ще бъде повдигнато ново обвинение”, каза прокурор Жанета Недкова. “В този случай наказанията са много по-високи, а не както при обикновена средна телесна повреда - когато е с особена жестокост е от 2 до 10 години.”

Обвиняемият за нападението е бил освободен в началото на юли след решение на Окръжния съд в Стара Загора. Съдът обясни решението си със съдебномедицинска експертиза, която според магистратите гласи, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата. В общия случай при лека телесна повреда не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Прокурор Недкова каза в неделя, че първата експертиза по случая “не е съвсем категорична”. Тя не посочи кога е назначена следващата експертиза, която трябва да изясни характера на нараняванията на 18-годишната жена.

След като случаят стана публичен, Районната прокуратура съобщи, че е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят разследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG