Връзки за достъпност

Извънредни новини

Този ВСС ще работи поне още 9 месеца. Конституционните промени минаха на второ четене през ресорната комисия


Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ, Надежда Йорданова от ПП-ДБ (вляво) и Екатерина Захариева от ГЕРБ гласуват по време на заседанието на комисията в събота.
Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ, Надежда Йорданова от ПП-ДБ (вляво) и Екатерина Захариева от ГЕРБ гласуват по време на заседанието на комисията в събота.

Конституционната комисия в парламента прие на второ четене промените в основния закон, предлагани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. В рамките на свое двудневно заседание в събота и неделя депутатите от управляващото мнозинство подкрепиха редактиран вариант на промените, които сега предстои да бъдат гласувани в пленарната зала във вторник.

Сред ключовите предложения е разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни органа - един за съдиите и друг за прокурорите и следователите.

На заседанието на комисията стана ясно, че настоящият състав на съвета ще продължи да работи поне още 9 месеца. Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС записаха в преходните и заключителни разпоредби на конституцията, че в срок от 6 месеца след обнародването на настоящата поправка парламентът ще промени законите, свързани с дейността на ВСС, а той ще продължи да работи в настоящия си състав още 3 месеца.

Сегашните членове на съдебния съвет работят вече повече от една година с изтекли мандати, след като те приключиха през октомври 2022 г.

Конституционната реформа е основен приоритет на управляващото мнозинство, което декларира намерение тя да бъде приета още до края на тази година.

В събота с гласовете на депутатите от трите формации комисията прие народните представители и министрите да могат да имат двойно гражданство, а съставите на регулаторите да се избират с мнозинство от две трети от парламента. В момента ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС имат именно малко над 160 гласа.

В неделя беше подкрепена и идеята изборът на президента за служебен премиер да е ограничен измежду председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководителя на Сметната палата или неговия заместник.

Ограничен беше и мандатът на главния прокурор - от 7 на 5 години. Депутатите обаче оставиха правомощието на президента да назначава и освобождава главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища по предложение на ВСС.

Конституционната комисия подкрепи на второ четене и идеята съдиите, избирани пряко то съдии, да доминират бъдещия Съдийски съвет, за да се гарантира тяхната независимост. Неговият състав ще включва председателите на двете върховни съдилища, 8 представители на съдиите и 6 членове от квотата на парламента.

В бъдещия Прокурорски съвет пък превес ще имат представителите на Народното събрание, което ще излъчва 6 членове спрямо 2, избирани от прокурорите, 1 - от следователите, както и главния прокурор. С тази промяна се прави опит да бъде ограничено влиянието на ръководителя на прокуратурата върху кадровата политика на съвета.

Депутатите се отказаха от идеята на ПП-ДБ за промяна на националния празник от 3 март на 24 май.

След гласуването на конституционните промени на второ четене в пленарната зала, предстои те да бъдат разгледани на трето четене, преди да бъдат обнародвани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG