Връзки за достъпност

Извънредни новини

За някои символни значения на местните избори. Променя ли се нещо?


Колаж с автора на фона на урна с бюлетини от първия тур на местните избори.
Колаж с автора на фона на урна с бюлетини от първия тур на местните избори.

Въпреки загубата на кметското място, ГЕРБ остава фактор в София, а ПП-ДБ трупа самочувствие на национално ниво. "Възраждане" по-скоро не търпи значими загуби на местния вот, а в БСП пак не могат да се зарадват истински. Стефан Попов аргументира няколко извода от първия тур, останали извън ефира.

Вечерта след първия тур на местните избори коментаторите посочваха стандартни неща. Нищо особено не се е случило, има тук-там новина, София е предизвестена загуба, ГЕРБ запазва позициите си в страната.

Така е, ама не е точно така.

Има важни особености в плана на националната политика, които не бяха коментирани, доколкото мога да преценя от прескачане по каналите на трите национални телевизии.

Да, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) отмества доста решително ГЕРБ от столицата. Най-вероятно Васил Терзиев ще спечели на втория тур, но ПП-ДБ няма мнозинство в Столичния общински съвет (СОС).

Тъй като балансът на властите в Столичната община е нарушен в полза на СОС, в ПП-ДБ ще бъдат принудени да преговарят с ГЕРБ. Ще се договарят всички основни позиции в Общината, от председател на Съвета до заместник-кметовете.

Излишно се драматизира въпросът как Бойко Борисов ще обясни загубата. Ще намери начин, винаги намира. Загуба на мажоритарен вот не е стрес за него. Цяла редица са – Цецка Цачева, Анастас Герджиков и т.н. Те не са повлияли на ГЕРБ значително.

Загубата в София е символна политически, но със символни реторики Борисов се справя добре. Ще обясни как в управлението на града броят съветници е решаващ и от ПП-ДБ не могат да мръднат без него. Това му е достатъчно, а той ще измисли повече.

В национален план най-съществената победа на ПП-ДБ, особено на "Продължаваме промяната", е стъпването на твърда земя, каквато досега нямаха. Имат правителство, защото за ГЕРБ е по-изгодно да има правителство. Но ПП-ДБ без позиции в местната власт е символична и леко бутафорна коалиция.

Без видимост в националното пространство и с нестабилно правителство, винаги има съмнения, че са случайни и може да бъдат отнесени на следващи избори. Сега това се променя, по обратен на нормалния ред: първо имат правителство, после ще имат и партия. И е все по-вероятно ПП и ДБ да формират трайно обединение.

За "Възраждане" се говори прибързано: нямат добро представяне, избирателят ги върна на незначителна позиция. "Възраждане" обаче е екстремистка организация с катастрофична реч и апокалиптични картини. Това е нейната ниша, това е нейната стока. В несигурни времена, тя върви добре. Говоренето ѝ ескалира до психотични форми и започва да прилича на предсекуларна организация, каквито са разните ислямски екстремисти.

По тази причина комуникацията ѝ с местни общности по принцип е доста нехайна, в някаква степен и ненужна. Хората на място се интересуват от скучни неща като спирка на рейс, изхвърляне на боклука, миене на улици, детска градина и т.н. Тези обикновени неща, които не са извадени от Евангелието по Йоан.

На местни избори не става дума за разпадане на света и държавата, за излизане от ЕС и НАТО, за напускане на земната орбита. А и да вземеш порция сериозна власт в значителен град е риск. На втория ден ще отговаряш за несвършена работа. По тази причина местните избори може да не повлияят на "Възраждане" национално. Ще намекнат на хората по места, че нещо там не е наред. Но ако предстои падане на популярността на "Възраждане", причина няма да са местните избори.

В национален план най-забавно изглежда е състоянието на БСП, която открай време е със симптоматика на хронично заболяване. И на комични драматургии, от които излизане май няма. Ваня Григорова ще бъде на балотаж в София. Но настоящото ръководство на БСП не пее Ода на радостта. Радост няма. Лидерите на БСП не знаят дори как да си припишат относителна победа и помръдване от дългогодишен ступор.

Този им успех-неуспех се вписва в принудата да издигат кандидати, с които вече са в конфликт. Веднъж избрани тези лица биха ликвидирали кръга около Корнелия Нинова. Така че и тук допускането за отлепяне от дъното е прибързано като при изборите за президент. Има парадокс в това, че колкото повече мажоритарни избора печели БСП, толкова по-силна опозиция срещу себе си изгражда.

Така че на какво да се радват?

Един национален резултат от местните избори е вероятна стабилизация на правителството на Николай Денков и Мария Габриел за месеци напред, ако не за цял мандат. Разбира се то всеки момент може да бъде свалено със спонтанния жест, с който бяха отменени машините.

Но това ще е рисковано. Ще последва хаос, за който в ГЕРБ ще бъдат пряко отговорни. Те ще се поставят в неудобна позиция и предвид растящата масова тревога с Украйна и Израел. За ГЕРБ ще бъде извънредно трудно да набави убедителен разказ и да обясни защо бламира този състав на Министерския съвет.

Сваляне на правителството ще се възприеме като отмъщение за местните избори. Ще се усети като признание за загуба, както и за сериозно отклонение от декларираната шумно от ГЕРБ евро-атлантическа ориентация.

С тези резултати набавената плътност на ПП-ДБ ще затрудни постоянното изнудване, на което правителството е подложено от страна на ГЕРБ и ДПС. Правителство им ще има основателно повишена увереност.

Отвъд локалните развития и грижи на хората, изборите ще променят позиции и нагласи в страната. Не драстично, но промяна ще се усети.

ПП-ДБ възникна като партия, ще има по-солидно самочувствие, на нея ще се гледа по-сериозно. ГЕРБ ще съчинява нови разкази за успеха си. БСП ще празнува пак с гузен вид. На "Възраждане" не им пука много. Всичко това не е зле. Говори за здравословно развитие към момента.

А машините, ЦИК, ДАНС и цялата тази безсрамна кохорта?

Някой ще трябва да плати скъпо за този малък преврат. Това ще е допълнителен критерий дали изборите са успешни.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

Форум

XS
SM
MD
LG