Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Информационна война". Как руски актьори се появиха в уж немски клип срещу помощта за Украйна


Стопкадър от пропагандното видео с руски актьори, насочено срещу помощта, която Германия оказва на Украйна заради войната.
Стопкадър от пропагандното видео с руски актьори, насочено срещу помощта, която Германия оказва на Украйна заради войната.

"Heil, Зеленски", казва жена в униформа пред портрет. Германско семейство тихо повтаря, докато е изнасяна покъщината му. Видеото с тези кадри е представено като германски протест срещу помощта, която страната оказва на Украйна. Само че в клипа няма нищо германско. А всички актьори са руснаци.

Германско семейство - баща, майка и син - си седи вкъщи пред телевизора, когато на вратата се появяват служители по сигурността със сурови лица и в униформи. Те започват да конфискуват всичко в дома. Свалят дори обеците от ушите на майката и чупят прасенцето касичка на детето. Окичват портрет на украинския президент Володимир Зеленски на стената. "Heil, Зеленски", повтаря плахо семейството след строгата служителка в униформа.

Това е сюжетът на провокативен видеоклип, който се върти в прокремълските канали и в социалните мрежи от 26 юли. Той няма посочен автор, но в част от каналите се казва, че е работа на крайнодясната германска политическа партия „Алтернатива за Германия“.

За това няма никакви други публични сведения, видеото не се разпространява от формацията. Оттам не коментират след зададени въпроси от руската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL). Няколко дни по-късно партията отрича пред Deutsche Welle да има нещо общо и казва, че е научила за клипа от медиите.

В края на 1-минутното видео се казва, че Германия е предоставила 22 милиарда евро помощ на Украйна от 2022 г. насам. Периодът съвпада с началото на пълномащабната война на Русия в страната, но този факт не се споменава.

На финала на клипа е конфискуван и плюшеният леопард на момчето - препратка към модерните германски танкове Leopard, които Киев получава, за да се защитава от руските окупатори. „Ако сте у дома в НАТО, научете се да очаквате НАТО в дома си“, казва още видеото.

Германски или съвсем руски е пропагандният клип? Радио Свободна Европа разкри кои са участниците.

Професионални руски актьори

Софтуер за разпознаване на лица помага на журналистите да идентифицират актьорите от видеото. Оказва, че нямат нищо общо с Германия - това са професионални руски актьори. Съвпаденията, засечени от технологията, не оставят почти никакво място за съмнение, че пропагандното съдържание е произведено в Русия.

В ролята на бащата от “германското” семейство е руският филмов актьор Валентин Воробьов. Той има опит с пропагандно прокремълско съдържание - през декември 2022 г. се появява в клип, за да съобщи как Европа ще замръзне без достъп до руска енергия. Тогава Русия спираше поетапно природния газ за "неприятелските" европейски страни, застанали на страната на Украйна във войната. До криза в европейските държави обаче така и не се стигна.

Клипът тогава също беше разпространен в социалните мрежи.

Майка и син

В ролята на майката от новия кратък пропаганден филм е актрисата Юлия Конюхова, показва софтуерът.

Според вече изтрита публикация в акаунта на Конюкова в Instagram видеото всъщност е продуцирано от руския държавен телевизионен канал RT. Каналът е забранен за излъчване в Европа като част от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. В същата неналична повече публикация в профила на Конюхова пише, че момчето в клипа е синът ѝ Святослав.

Когато RFE/RL попита Конюкова за публикацията, тя отрече Instagram акаунтът да е неин. След това прекъсна комуникацията и спря да отговаря на съобщения.

В ролята на суровата жена в униформа от видеото също е руска актриса - Юлия Мандрико, разкрива още използваната от журналистите технология.

"Отличен удар в информационната война"

Саундтракът на пропагандния клип е песен от 2011 г. - Whistling March - изпълнение на The Diner. Снимката, с която започват кадрите, е на германска къща. Направена е през 2017 г. и е достъпна за комерсиална употреба.

Сред хората, които разпространяват видеото, са Армен Гаспарян, член на Консултативния обществен съвет на руския президент Владимир Путин, рускоезичната версия на RT (Russia Today) и RuTube канала RuNews24. В последния директно се казва, че видеото е продуцирано от “Алтернатиза за Германия”. По-внимателно, но на практика същото казва и прокремълският телеграм канал Осташко!, който се поддържа от водещия на държавната телевизия Канал 1 Руслан Осташко.

Дни по-късно от "Алтернатива за Германия" отрекоха да имат нещо общо.

Военният кореспондент на прокремълския таблоид "Комсомолская правда" Александър Котс публикува видеото в Telegram и го нарече "отличен удар в информационната война".

По стил и тон видеото силно наподобява други очевидни прокремълски пропагандни усилия от последните години. Сред тях има и такива, създадени от Федералната новинарска агенция (FAN), която беше контролирана от бизнесмена Евгений Пригожин - основателят на наемническата военна група "Вагнер".

XS
SM
MD
LG