Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаите протестират с искане за по-високи заплати


Движението в центъра на София е затруднено заради шествието на протестиращите служители на МВР, 15 юли 2023 г.
Движението в центъра на София е затруднено заради шествието на протестиращите служители на МВР, 15 юли 2023 г.

Служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) протестират пред Министерството на финансите (МФ) с искане за 10% увеличение на заплатите. Организатор на демонстрацията е синдикалната им федерация. Протестиращи има и от други градове в страната, съобщи БТА.

Част от хората на протеста хвърлиха стотинки пред сградата на МФ. Протестът продължи с шествие до Народното събрание, където събралите се коленичиха и запазиха минута мълчание в памет на свои загинали колеги

Заплатите на служителите на МВР са увеличени с 20% през миналата година, за тази година такова не се предвижда. Това каза министърът на финансите Асен Василев преди седмица, след като правителството одобри проекта на Закон за държавен бюджет за 2023 година. В сряда парламентът прие бюджета на първо четене.

Протестиращи полицаи в София, 15 юли 2023 г.
Протестиращи полицаи в София, 15 юли 2023 г.

"Асен Василев забравя, че тези 20% не бяха увеличение, а компенсация за това, че 34 държавни администрации получиха увеличение на възнагражденията с до 30% за участието си в борбата с COVID-19, МВР го нямаше в този списък", казват протестиращи.

Според тях не е редно Василев да сравнява служителите на МВР, които рискуват живота си, със служителите в администрацията.

От полицейския синдикат очакват исканията им да бъдат гласувани при второто четене на закона за бюджета за тази година.

На протест са били поканени представители на политическите сили в парламента, но на подканата ако някой от тях е на демонстрацията, да излезе пред протестиращите и да говори, никой не го направи.

Към протеста на служителите на МВР се присъединиха и от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те искат увеличение на парите за персонал "с минимум 30%".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG