Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещата са изцяло политически". Лекари от "Шейново" протестират срещу избора на нов директор


Д-р Миглена Тонева говори пред медии по време на протеста пред болница "Шейново" в понеделник

Десетки лекари от столичната акушерo-гинекологична (АГ) болница "Шейново" протестираха в понеделник срещу начина, по който е проведен последният конкурс за избиране на нов директор на болницата.

Досегашният директор д-р Румен Велев - единственият кандидат, явил се на конкурса за директор, не е избран, като вместо това Столичният общински съвет (СОС) е решил д-р Таня Андреева, която не се е явявала на конкурса, да изпълнява временно длъжността до провеждането на нов конкурс.

Д-р Анета Начева, началник на Диагностично-консултативния блок в „Шейново“, каза по време на протеста в понеделник, че случаят е пример за „изключителната несправедливост“, каквато според нея има в страната при провеждането на подобни конкурси.

"Нещата са изцяло политически", каза д-р Миглена Тонева, лаборант в болницата, пред Свободна Европа.

По нейни думи 150 от общо 200 души персонал са се включили в подписка, в която се обявяват против новоизбраната директорка. Протестът ще продължи до 14 септември, като всеки ден в 12 ч. ще се събират кадри от персонала на ротационен принцип, за да не спира дейността на болницата.

Конкурсът е бил обявен през декември, през май 2023 г. е проведен изпитът, а на 27 юли излизат резултатите. Досегашният директор д-р Румен Велев е получил „оценка, позволяваща му да бъде избран и да изпълнява тази длъжност“, пишат от болницата в прессъобщение от понеделник.

След подадена жалба от Велев, областната управителка на София Вяра Тодева е определила решението на СОС за неправомерно, а Софийският градски съд е спрял вписването на Андреева за изпълнителен директор, добавят от "Шейново". Андреева не е коментирала темата до момента.

Срещу Велев е внесен доклад в общинския съвет от председателя на Здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев от ГЕРБ с искане за отстраняването му. Велев е обвинен за редица нарушения, както и за размяната на две бебета в болницата, за която стана ясно през декември след сигнал на една от майките.

Тя беше забелязала, че номерът на гривната ѝ не съвпада с този на гривната на бебето. Впоследствие ДНК тест доказа, че децата не са при биологичните си родители. По-късно агенция "Медицински надзор" съобщи, че най-малко трима души ще бъдат наказани за случая.

Д-р Таня Андреева е бивша здравна министърка в правителството на Пламен Орешарски и бивш депутат от "Коалиция за България". Преди да стане министърка, е директор на "Шейново". Капитал припомня, че по време на управлението ѝ болницата е натрупала 2 млн. лв. задължения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG