Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделци в цялата страна протестираха с блокади по пътищата. Денков ги очаква на преговори


Кадър от протеста на земеделските производители
Кадър от протеста на земеделските производители

Земеделци започнаха безсрочен протест в 10 часа във вторник. 80 точки в цялата страна бяха блокирани от тежка техника, съобщи БТА. Във вторник протестът продължи до 12 часа, като през следващите дни се очаква продължителността на блокадите да се увеличи.

По-късно във вторник премиерът Николай Денков каза, че правителството е готово с основните точки в новия Меморандум, който ще предложи на земеделските производители. Това се очаква да се случи на преговори в сряда.

Новината идва, след като в понеделник представители на земеделски организации се срещнаха с представители на правителството, но не постигнаха споразумение. Те искат още помощи от държавата, както и законодателни промени.

Денков предложи да бъдат финансово подпомогнати само производителите, които могат да докажат, че през 2023 г. са били на загуба. Фермерите обаче отказаха това предложение с аргумента, че отчетите от последната година не могат да покажат мащаба на техните загуби. След това те обявиха започването на безсрочен протест.

Новият меморандум, предложен от Денков, включва опростен механизъм за оценка на финансовите загуби през 2023 г., законодателните промени, които секторът очаква, както и облекчаване на новите екологични изисквания на Европа, за които кабинетът ще преговаря с Европейската комисия.

В позицията си Денков казва и че правителството не обмисля внос на слънчогледово семе за България, като се запазват режимите, договорени с предишното споразумение със земеделците.

Земеделските производители от област Пловдив се събраха на протест край село Труд.
Земеделските производители от област Пловдив се събраха на протест край село Труд.

Заради протестите във вторник бяха блокирани редица пътища в страната. Блокади имаше в областите Силистра, Добрич, Сливен, Плевен, Хасково, Ямбол, Монтана, Перник, Пазарджик, Кюстенил и Ловеч, както и в други градове.

Движението към и от Дунав мост при Видин - Калафат беше изцяло блокирано. Затворен беше граничният пункт "Видин", както и вторият мост на река Дунав - при Русе.

Над 100 земеделски производители с трактори се събраха на изхода от Монтана за Лом, Бойчиновци и Козлодуй и го блокираха от 10 до 12 часа.
Над 100 земеделски производители с трактори се събраха на изхода от Монтана за Лом, Бойчиновци и Козлодуй и го блокираха от 10 до 12 часа.

Производители от Ловешка област блокираха главните пътища София - Варна и София - Русе при пътни възли "Абланица" и "Боаза" и край Луковит.

В Монтана беше блокиран международният път Е-79 и този за Лом и Козлодуй.

Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя.
Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя.

"Машините, които излязоха, са хиляди. Има запитвания от хора, които да се включат към протеста. Сега са по места, по два-три часа през тази седмица. Следващата седмица всички тези точки, които ги виждате, ще бъде пълно блокиране на страната. Всичко това ще тръгне за София", каза председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов пред БНР.

Междувременно във вторник Българският фермерски съюз се присъедини към селскостопанските организации, които искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. През изминалите дни браншовите организации се бяха разделили, като част от тях протестираха още в понеделник с искания за оставката на Вътев, а другата част казаха, че нямат такива политически искания.

Протестите в България идват на фона на засилени демонстрации на земеделци в цяла Европа.

Те се случват, след като по-рано през януари българските земеделци поискаха още финансово подпомагане и спешни мерки, включително законодателни, за спасяване на сектора, който според тях е в "колапс". Министерството на земеделието казва, че може да осигури около половината от исканите от земеделските производители 550 милиона лева.

Сега земеделците искат подпомагането от държавата да се увеличи. Причината е, че според тях те търпят загуби заради украинската продукция, която се ползва с митнически облекчения в Европа след началото на войната на Русия в Украйна.

Протести с подобни мотиви имаше и миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG