Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зърнопроизводители блокираха пътища. Денков каза, че исканията им са или изпълнени, или невъзможни


Протест на зърнопроизводителите в Хасково
Протест на зърнопроизводителите в Хасково

Зърнопроизводителите блокираха ключови пътни артерии и гранични пунктове в цялата страна. Едно от основните искания на протеста е отново да бъде въведена забрана за внос на украински продукти в България.

Според премиера на България Николай Денков обаче част от исканията на протестиращите вече са изпълнени, а другата - невъзможни за изпълнение заради поставените им срокове.

Поводът за недоволството на зърнопроизводителите е решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. Забраната беше въведена в началото на годината в четири страни членки на Европейския съюз (ЕС). В петък Европейската комисия (ЕК) вдигна въведените временни ограничителни мерки за внос на украинско зърно.

В понеделник протестиращите блокираха ГКПП "Дунав мост" в Русе и издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива". В област Стара Загора над сто машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково.

В Югоизточна България земеделските производители блокираха с трактори и комбайни кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол. Пътища бяха блокирани и в Разград, Благоевград и Кресна, наред с други градове в страната.

Исканията на протестиращите са формулирани в пет точки. Основното, за което настояват, е продължаване на забраната за внос на зърно от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

Според Денков този проблем е решен. Той каза, че е говорил с премиера на Украйна Денис Шмигал и го информирал, че "България ще реши от кои стоки какви количества ще приемем, решение, което правителството ще обсъди с браншовите организации". Това ще предотврати пренасищане на пазара.

Денков каза, че другите искания не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как да бъдат изпълнени.

В понеделник министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че след обсъждане формулираните искания в 5 точки са удовлетворени и покани организаторите на протеста на среща в Министерството на земеделието.

Освен това Денков каза, че има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове, "защото техните интереси са разнопосочни". Той добави, че например животновъдите са за отпадане на забраната, защото така цената на фуража би паднала.

Протестиращи в Благоевградско
Протестиращи в Благоевградско

Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия беше въведена в началото на 2023 г. след протести на фермери. Според ограниченията през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на вътрешните пазари.

След решението на НС, което беше прието по предложение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви "общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие".

Във вторник се очаква протестиращите да пристигнат в София с тежка техника.

Полицаи съпровождаха тежките машини на протестиращите по пътя до блокадите
Полицаи съпровождаха тежките машини на протестиращите по пътя до блокадите
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG