Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да защитим демокрацията". Десетки хиляди протестираха в Израел заради съдебната реформа на Нетаняху


Хора протестират в Тел Авив срещу плановете на правителството на Бенямин Нетаняху за съдебна реформа, 8 юли 2023 г.

Няколко десетки хиляди души протестираха в събота вечерта в Тел Авив и други израелски градове срещу спорната съдебна реформа, планирана от правителството на премиера Бенямин Нетаняху, предадоха световните агенции.

От няколко месеца в Израел се провеждат антиправителствени протести заради готвените законови промени, с които кабинетът иска да ограничи правомощията на Върховния съд. Ако промените бъдат приети, Върховният съд няма да може да блокира закони, които смята за противоконституционни, а управляващото мнозинство ще може да отменя всяко негово решение.

Протестът в събота вечерта беше най-масовият през последните седмици, отбелязва Ройтерс. Според организаторите около 180 000 души са се включили в протеста в Тел Авив, а израелски медии говорят за около 150 000 демонстранти.

"Нямаме избор, трябва да защитим нашата демокрация", каза Сигал Пелед-Левиатан, един от протестиращите в Тел Авив, пред Ройтерс.

Там стотина души бяха разпръснати от полицията с водни оръдия, след като блокираха градски скоростен път.

Протестът в Тел Авив, 8 юли 2023 г.
Протестът в Тел Авив, 8 юли 2023 г.

Повод за масовия протест са очакванията следващата седмица парламентът да проведе гласуване на първия нов законопроект, който ограничава правомощията на Върховния съд. Опозицията казва, че този ход е поредна опасна стъпка към ограничаване на съдебната независимост, който в крайна сметка би подчинил Върховния съд на политиците.

Протестите в Израел избухнаха в началото на януари, само седмици след като беше сформирано новото крайнодясно правителство с премиер Бенямин Нетаняху. В края на март продължаващите масови демонстрации принудиха кабинета да замрази готвените законови промени. Последвалите преговори с опозицията, които целяха да постигнат по-широко съгласие за измененията, обаче не доведоха до резултат.

Така миналия месец Нетаняху отново поднови плановете за прокарване на реформата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG