Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малтретиране, липса на терапия и персонал. Нови международни критики към българските психиатрии


Диспансер на психиатричната болница в София.
Диспансер на психиатричната болница в София.

Продължаващо малтретиране и връзване на пациенти, липса на терапия, недостиг на персонал. Това е видяла делегация на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа при посещението си в държавни психиатрии в България през март 2023 г.

Наблюденията им са изложени в критичен доклад със забележката, че страната "за пореден път демонстрира продължаващия сериозен провал на Министерството на здравеопазването да предотврати и изкорени подобно неприемливо поведение".

Новината идва на фона на случай от края на миналата година, когато пациент на психиатрията в Ловеч загина при пожар, докато е вързан за наказание. Случаят провокира бърза проверка на омбудсмана, която установи множество нарушения, довели до фаталната развръзка.

Народното събрание създаде временна комисия, която да събере и анализира данните за нарушения в психиатриите и да предложи законодателни решения.

Комитетът по изтезанията е видял известен напредък в институциите за социални грижи и се надява действителната деинституционализация да продължи.

Докладът му е публикуван заедно с отговора на българските власти. Той не се различава съществено от докладите, публикувани след наблюдения в българските психиатрии през последните години.

"Удрят и ритат пациентите"

Делегацията на КЗП е посетила държавната психиатрична болница "Церова кория", домовете за социални грижи за лица с умствена изостаналост в Драганово и Три кладенци и държавната психиатрична болница в Бяла.

Тя е получила редица твърдения от пациенти на двете болници, че освен че персоналът им крещи, санитарите също удрят и ритат пациентите, включително в слабините.

Практика е пациентите да бъдат връзвани, изолирани, механичното и химически ограничаван.

Що се отнася до материалните условия, КПИ вижда пренаселени стаи и "карцерна" обстановка - с решетки на прозорците и липса на украса.

"Както и при предишните посещения, броят на персонала е крайно недостатъчен, за да се осигури адекватно лечение на пациентите и безопасна среда", се казва в доклада. Болницата в Бяла продължава да изпитва остър недостиг на психиатри.

Има ограничени възможности за психологическа, трудова и творческа терапия. Повечето пациенти просто лежат на легло или се разхождат бездейно.

КПИ подчертава, че на пациентите в българските психиатрични болници не се предоставя нищо, което дори да се доближава до съвременните психосоциални лечения.

Много от пациентите не са били информирани за правата си като доброволни пациенти, включително за правото да бъдат изписани по тяхно желание. Така де факто са били лишени от свобода.

Комитетът също така изисква от българските власти да предоставят заключенията от одита на клиничните изпитвания, провеждани в държавната психиатрична болница "Церова кория", включително от етичните одобрения на тези изпитвания.

Спокойна атмосфера в социални домове

Комитетът е видял спокойна атмосферата в посетените домове за социални грижи, а повечето обитатели са се изказвали положително за персонала.

В посетените домове не се практикува изолиране и връзване на обитателите.

Условията на живот са сравнително добри, но броят на обслужващия и медицински персонал е "напълно недостатъчен", за да се осигурят подходящи грижи за обитателите.

В отговора си българските власти предоставят информация за предприети или предвидени мерки за изпълнение на направените препоръки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG