Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин отмени данъчни споразумения с "неприятелски държави", сред които България


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа във вторник указ, с който спира части от споразуменията на страната с "неприятелски държави", включително с България, за избягване на двойно данъчно облагане на доходи и имущество.

Мярката е предложена през март от две руски министерства - на финансите и на външните работи. "Дневник" припомня, че един от поводите за решението на Кремъл е решението на Европейския съюз (ЕС) от февруари да включи Русия в черния списък от държави, които не сътрудничат по данъчни въпроси.

Според указа на Путин решението на Москва е прието "поради необходимостта от спешни мерки" във връзка с враждебни действия на някои страни. Той включва и прекратяване на действието на членове 5-22 и 24 от споразумението с България, наречено Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, от 8 юни 1993 г.

След началото на войната Русия определи като "неприятелски" общо 50 държави - всички страни от Европейския съюз, Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Северна Македония, Украйна и други. Това стана, след като те наложиха или се присъединиха към санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Оттогава руските компании и граждани могат да връщат задълженията си към кредитори от държавите в списъка само в рубли, а всички транзакции с фирми от тези страни са одобрявани от специална комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Санкциите, които Западът наложи срещу Русия, включват изключване на руски банки от глобална система за междубанкови преводи SWIFT, забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на еврови банкноти в Русия, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG