Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Яхтата на Путин" е струвала 32 млн. долара от началото на войната, разкри екипът на Навални


Басейн в "яхтата на Путин"
Басейн в "яхтата на Путин"

От началото на войната в Украйна за ремонт и поддръжка на плавателния съд Graceful, известен като "яхтата на Путин", са похарчени около 32 млн. долара. Това разкрива разследване на екипа на опозиционния политик Алексей Навални, който излежава присъда в затвора.

През януари 2022 г., месец преди началото на пълномащабната агресия на Русия, 82-метровата яхта, чиято стойност е 100 млн. долара, е евакуирана от Германия в Калининград. Както предполагат разследващите, това най-вероятно е направено заради заплахата от евентуален арест на кораба.

Graceful е един от седемте кораба, санкционирани от американските власти през юни 2022 г. В началото на октомври миналата година яхтата е преименувана на "Косатка" и е преместена от пристанище Калининград в Санкт Петербург.

Преди да бъде изтеглена в Калининград, тя е била ремонтирана в докове в германския град Хамбург. Според списъка на ремонтните работи, с който разполагат сътрудниците на Навални, за обновяване на външния и вътрешния вид на яхтата, както и за закупуване на скъпо оборудване и мебели, са похарчени няколкостотин милиона рубли.

Например само за дървени изделия за яхтата са похарчени повече от 240 млн. Още 208 млн. са платени за изграждането на специален басейн за плуване в открито море, който е закотвен към яхтата.

Други 10 млн. рубли са дадени за закупуването на две палубни биокамини, 6 млн. - за килими за каютите, и т.н. Като цяло ремонтът и поддръжката на яхтата Graceful са стрували 3 млрд. рубли (32 млн. долара).

"Точно сега, по време на войната, за играчката на Путин са похарчени 3 млрд. От тях 2 за ремонт, още 1 за поддръжка (заплати на екипажа, режийни разходи, комуникации, 92 млн. за съхранение в сух док, гориво, развлечения). Тези пари ще продължат да се харчат", пишат от екипа на Навални и уточняват, че в момента яхтата пътува със специален ескорт през света по Северния морски път.

Официалният собственик на яхтата "Graceful", както пише Би Би Си, е компанията "Аргумент". Нейни съоснователи са Александър Колпаков, началник на Управлението за управление на имуществото на президента, и Олег Кузнецов, началник на военно подразделение 1473 на Федералната служба за охрана. Строежът е поръчан от компания от Бахамските острови, а оператор след пускането на кораба е кипърски филиал на държавната компания "Совкомфлот".

По данни на разследващия център "Досие" обаче истинският купувач на плавателния съд може да е приятел от детинство на Путин - 70-годишният руски бизнесмен Пьотр Колбин. Той е получил 1,12 млрд. долара от препродажбата на газовата компания "Ямал СПГ" и е платил за построяването на яхтата.

Маршрутът на яхтата през 2018 г., както отбелязва изданието "Собеседник", многократно е съвпадал с графика на президента. Тя често е била забелязвана в околностите на Сочи, където се намира резиденцията му "Бочаров ручей", и в близост до двореца му на нос Идокопас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG