Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев се похвали, че е провалил общ призив за военна помощ за Украйна


Румен Радев
Румен Радев

Българският президент Румен Радев се похвали, че е провалил общ призив на формата Б9 за ангажимент всяка от страните в него да изпраща военна помощ за Украйна. Това се разбра от думите на самия Радев пред медиите по време на срещата на президентите на страните от Източния фланг на НАТО в столицата на Латвия, Рига.

Т.нар. Букурещка деветка - Б9 - включва освен България, Румъния, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария и Словакия. Властите в последните две от тях официално са против въоръжаването на Украйна във войната, която Русия води срещу нея. България обаче изпраща оръжие и за това има решения на поредни правителства и на Народното събрание.

Новината за действията на Радев в Рига идват на фона на честите му позиции срещу военната помощ за Киев. Формално той се обявява за мир, но не настоява руските войски да напуснат украинската територия, а да бъде спряна военната помощ за Киев и да се върви към "преговори". Тезите му често са близо до тези на руския президент Владимир Путин.

„Ще има съвместно изявление от съпредседателите [на Б9] Полша и Румъния и домакина Латвия. По мое изрично настояване бе променен неговият текст - вместо това, че всяка страна трябва да предоставя военна помощ за Украйна, всяка страна да може да избира сама каква помощ да предоставя - финансова, материална, или хуманитарна“, каза Радев преди срещата.

Той добави, че смята това за "успех в подкрепа на здравия разум". По думите му "всички искаме международното право да възтържествува - Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия, но пак казвам, трябва да отчитаме реалностите - Украйна сама няма нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тези цели", каза още Радев.

В крайна сметка общото изявление на президентите на Полша, Румъния и Латвия от срещата на Б9, гласи:

"Поемаме ангажимент да продължим и увеличим широката си подкрепа, включително с военни, финансови или хуманитарни средства, за украинците в героичната защита на нацията и територията им и на общите ни ценности".

Румен Радев каза още пред медиите, че обща декларация на президентите на страните от Б9 от срещата в Рига няма да има. Добави, че "няма да видите моя подпис" под такава декларация, а причината е в различните виждания на държавите по отношение на подкрепата за Киев.

Че за първи път страните от формата Б9 няма да излязат с обща декларация, стана ясно, след като президентите на Унгария и Словакия отказаха присъствие на форума.

По-рано от кабинета на президента на Латвия Едгарс Ринкевичс съобщиха, че държавният глава на Унгария Тамаш Сульок изобщо няма да вземе участие в срещата. В последния момент присъствие е отказала и президентката на Словакия Зузана Чапутова.

Словакия спря да предоставя военна помощ за Украйна, след като властта беше поета от правителството на Роберт Фицо. Унгария на Виктор Орбан системно се опитва да блокира решения за военна помощ за Киев на ниво Европейски съюз (ЕС).

Изявата на Румен Радев в Рига идва седмица, след като нападна страните от НАТО за това, че участват във войната в Украйна, рискуват „ескалация“ и „ядрен Армагедон“. Това не е вярно, защото НАТО не участва във войната в Украйна, а ескалацията идва от агресора Русия.

В края на май Радев се измъкна от участие в срещата на парламентарната асамблея на НАТО в София и отиде в Унгария, която е най-силният съюзник на Русия в рамките на ЕС.

Форматът Б-9 е основан през ноември 2015 г. по инициатива на президентите на Румъния и Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда. Причина за създаването му е незаконното анексиране на украинския полуостров Крим от Русия.

Във форума в Рига участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той провежда обиколка в няколко европейски страни преди срещата на върха на страните членки на Алианса във Вашингтон на 9 юли. На нея се очаква лидерите да се договорят за общи решения за помощта за Украйна и колективната отбрана на НАТО.

Западът предоставя военна помощ на Украйна от началото на войната, която позволява на Киев да се отбранява срещу превъзхождащите ги по численост и въоръжение армии на Москва.

Русия започна непредизвикана инвазия през февруари 2022 г. Още през 2014 г. руски сили и подкрепяните от Русия сепаратисти окупираха полуостров Крим и части от Донцеска и Луганска области.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG