Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ядрен Армагедон". Радев нападна НАТО и прозападните партии заради войната


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев обвини НАТО, че участва във войната на Русия в Украйна и че това крие риск от "ескалация" и "ядрен Армагедон". Радев каза това в понеделник пред журналисти, след което нападна прозападните партии в България.

Малко след това съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска от Радев "да спре да плаши хората" и написа, че България е член на Европейския съюз и НАТО и "никой няма да промени тази ценностна принадлежност".

Изказването на Радев от понеделник съвпада с разпространяваните от Кремъл тези за това, че НАТО е виновен за започването на войната на Русия в Украйна и че ходът на конфликта върви към ядрена ескалация.

Думите на Радев идват, след като част от страните членки на НАТО дадоха разрешение на Украйна да използва техните оръжия на руска територия. Досега това не се правеше, макар че част от страните съобщиха, че никога не са поставяли такива ограничения. Решението дойде, след като през последните седмици Русия започна ново настъпление към пограничния град Харков.

"С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия", каза Радев.

Радев коментира и своята позиция за изпращането на войски на фронта в Украйна. Миналата седмица той беше на посещение в Унгария, по време на което той и унгарският му колега Тамаш Шуйок се обявиха против изпращане на войски в Украйна. Впоследствие служебният министър Димитър Главчев каза, че тази тема изобщо не стои на дневен ред.

В понеделник Радев съобщи, че никога не е твърдял, че България е взела решение да изпраща свои войски в Украйна.

"Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото“, каза той.

Радев не посочи поименно партиите, за които говори, но каза, че те са "много далеч от евроатлантическите и демократични ценности", както и че "се опитват да прикрият тяхната липса, излагайки на риск" България и Европа.

Още от самото начало на инвазията в Украйна Радев защитава тезите на Кремъл. Той повтаря проруската теза, че българската помощ за нападнатата страна означава, че и София се въвлича във войната. Това обаче е единственият начин Киев да може да се защитава от атаките на руската армия, казва НАТО.

В края на май Радев увеличи обхвата и каза, че всички държави членки на НАТО "по един или друг начин" са въвлечени във войната в Украйна. Часове преди това Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казаха точно обратното - че помощта на западните страни не означава, че те "се въвличат" в конфликта.

Още през 2022 г. проверка на Свободна Европа показа, че тезата, че който предостави оръжие на Украйна, става участник във войната, не се подкрепя нито на дипломатическо, нито на правно, нито на историческо равнище.

Твърдението обаче се използва последователно от проруски политици както в България, така и в други страни. В началото на май Русия отново заговори и за използване на ядрено оръжие. Тя прави това периодично, откакто нападна Украйна.

"Невъзможната победа над Русия". Как Радев заговори с думите на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG