Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев и Шуйок се обявиха против изпращането на войски в Украйна, въпреки че няма решения за това


Българският президент Румен Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок по време на официалните си изявления в Будапеща.
Българският президент Румен Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок по време на официалните си изявления в Будапеща.

Българският президент Румен Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок се обявиха в събота против изпращане на войски в Украйна.

Това стана по време на официално посещение на Радев в Будапеща по покана на унгарския президент.

Много западни страни изпращат военна и финансова помощ на нападнатата от Русия страна, като никоя не е изразявали намерения да праща войски в Украйна. Единствено френският президент Еманюел Макрон допусна в някакъв момент в бъдеще това да се окаже необходимо. В нито една страна обаче няма взети парламентарни решения за изпращане на военни в Украйна, каквито ще са нужни, за да се случи това.

"Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО", каза Радев на пресконференция след срещата с Шуйок.

Унгарският президент изрази подобна позиция, като добави, че Унгария "категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Както Радев, така и управляващите в Будапеща често заемат проруски позиции, включително против санкциите срещу Москва и изпращането на оръжие за Украйна. Те се обявяват за мирно решение на войната, което към момента би означавало Украйна да се откаже от свои територии.

По-рано през деня служебният министър на отбраната Атанас Запрянов подчерта в изказване пред Парламентарната асамблея на НАТО в София, че изпращането на военна помощ се базира на международното право и не означава намеса във войната.

В събота Радев се срещна и с премиера на Унгария Виктор Орбан. Срещите се състояха ден след като Орбан каза, че Унгария обмисля как да поиска специален статут в НАТО, който да предполага, че страната няма да участва в мисии на алианса извън територията му.

През юли Унгария поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Шуйок каза, че сред приоритетите на унгарското председателство ще бъде разширяването на Съюза към Западните Балкани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG