Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семейни ценности и педофилски скандал. Защо унгарците протестират


Протестиращи в Будапеща, 16 февруари 2024 г.
Протестиращи в Будапеща, 16 февруари 2024 г.

Виктор Орбан казва, че защитава семейните ценности. Но има едно "но". Човек, прикривал сексуално насилие над деца беше помилван и това изкара десетки хиляди унгарци на едни най-големите протести след 1989 г. Оставката на президента и обещания за промени не успокояват хората. Какво става в Унгария?

Йожеф Молнар е на 64 години и за последно е бил на протест при падането на комунизма през 1989 г. В петък той участва в един от най-големите протести в Унгария през последните години заедно със сина си.

"Достатъчно. Нуждаем се от промяна, това правителство е пълно с лъжи и лицемерие", казва той пред Ройтерс.

Йожеф е само един от десетки хиляди демонстранти. Те изпълват Площада на героите в Будапеща дотолкова, че преминават и в отсрещните алеи, водещи към него.

Протестът е предизвикан от помилването на затворник, който е бил съучастник в прикриване на педофилия в дом за деца. Той беше помилван от президентката на страната Каталин Новак. Тя е близка до премиера на Унгария Виктор Орбан.

Оставката на Новак не успокои унгарците. Предложените от Орбан конституционни промени също не спират протестите.

"Колко още подобни проблеми има, за които не знаем и които са били прикрити?“, пишат организаторите на демонстрациите във Facebook.

Протестиращи в Будапеща, 16 февруари 2024 г.
Протестиращи в Будапеща, 16 февруари 2024 г.

Мащабните протести идват преди предстоящите избори за Европейски парламент през юни, на които партията на Орбан - Фидес, се надява да спечели от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа. Преди вота Орбан полага усилия да обедини крайнодесните партии в Европа с цел да се противопоставят на либералната демокрация, имиграцията и правата на ЛГБТИ общността.

Скандалът, свързан с педофилия в дом за деца и помилването на съучастник на извършителя на престъпленията обаче има потенциал да разклати правителството в Унгария, което през последните години пропагандира, че води политика в защита на това, което то определя като семейни ценности, и против правата на ЛГБТИ хората.

Прикриване на педофилия

През април 2023 г., в навечерието на пристигането на папа Франциск в Унгария, президентката на страната Каталин Новак помилва няколко затворници.

В края на януари новинарският сайт Independet 444 разкрива, че един от помилваните е помогнал на своя началник да прикрие сексуални посегателства над деца и юноши в дом за деца.

Освободеният от затвора е бил заместник-директор в държавно сиропиталище. Директорът е осъден за педофилия, а разследването показва, че неговият заместник е знаел за насилието и е помагал на шефа си да прикрива фактите. Осъден е на 3 години и четири месеца затвор, като към момента на помилването му остават още девет месеца от присъдата.

Помилването и липсата на аргументация успяха да предизвикат съмнения относно нулевата толерантност, която ние имаме към педофилията
Каталин Новак

"Взех решение за помилване през април миналата година, вярвайки, че осъденият не е злоупотребил с уязвимостта на децата, които е надзиравал. Допуснах грешка, тъй като помилването и липсата на аргументация успяха да предизвикат съмнения относно нулевата толерантност, която ние имаме към педофилията", каза Каталин Новак в събота.

След разследването на Independet 444 администрацията на Новак публикува изявление, в което пишеше, че "никой, осъден за педофилия, не е получавал президентско помилване и никога няма да го получи".

Последствията

Новината за помилването доведе до масови протести в цялата страна. Те започнаха с призива на деветима инфлуенсъри за протест на Площада на героите в Будапеща.

Още в началото на протестите президентката на страната Каталин Новак подаде оставка. Същото направи и депутатката и бивша министърка на правосъдието Юдит Варга. Именно тя щеше да води листата на кандидатите за евродепутати на управляващата партия Фидес на Орбан.

В събота калвинисткият епископ и глава на Унгарската протестантска църква Золтан Балог също подаде оставка. Той също е приближен на Орбан и е този, който е посъветвал Новак да помилва заместник-директора на дома.

Същевременно Виктор Орбан започна да говори за законодателни промени. Още преди Новак да подаде оставка, премиерът предложи да бъде направено 13-то изменение на унгарската конституция. С него ще бъде забранено на бъдещите президенти да помилват хора, които са уличени в сексуално посегателство над деца.

Началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш, съобщи и че новият закон ще включва преразглеждане на назначенията в държавните сиропиталища, където живеят 7000 деца.

Въпреки опитите на министър-председателя да овладее недоволството, протестите продължават.

Опозиционните партии внесоха искания за разследване на начина, по който е било дадено помилването, както и за пряк избор на следващия президент.

Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2024 г.
Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2024 г.
Не искам и минута повече да бъда част от система, в която истинските виновници се крият зад женски поли.

След оставката на Юдит Варда бившият ѝ съпруг и приближен на Фидес отправи и обвинения в корупция към правителството на Орбан.

"Не искам и минута повече да бъда част от система, в която истинските виновници се крият зад женски поли", каза той.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години. За това време той ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта.

Протестите продължават

На 18 февруари по време на своя реч Орбан каза, че според него скандалът с педофилията е приключил. Изглежда обаче, че протестите ще продължат въпреки това.

След подадените оставки, в петък, за втора поредна седмица, десетки хиляди се събраха в центъра на Будапеща.

"Не очаквам нищо от това правителство. Те няма да променят нищо. Те махнаха двама души, те ще си отидат, но на тяхно място просто ще дойдат други двама", казва един от протестиращите пред АП.

Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2023 г.
Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2023 г.

„Едно отговорно правителство защитава децата не само по билбордовете и най-вече от нас, гейовете. Премахването на книги и предотвратяването на осиновяването от гейове не е защита на детето“, каза инфлуенсърът Жолт Осват по време на демонстрацията в петък вечер.

Той самият е отраснал в дом за деца и призова за системна промяна в държавните институции.

Булчу Хуняди, анализатор в базирания в Будапеща мозъчен тръст "Политически капитал", казва пред АП, че една от причините за успех на протестите е влиянието на инфлуенсърите, които са ги организирали. Според него това е влияние, което на този етап фрагментираната опозиция не би могла да постигне.

"Срещу апатията сега работи фактът, че хората просто усещат, че това е сериозен въпрос, който може да има и има последствия - двете оставки. Те чувстват, че има причина да направят нещо, че могат да постигнат нещо, като предприемат действия, казва той пред АП.

Според него новата сигуация може да доведе до мобилизация на гражданите и на политическата опозиция в Унгария.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG