Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудовищна амнистия". Защо Словакия прие закони, срещу които протестираха десетки хиляди


Протестите в Словакия
Протестите в Словакия

Парламентът на Словакия одобри реформи, с които се намаляват наказанията за корупция и финансови престъпления, съобщиха световните агенции в четвъртък. Спорната реформа на Наказателния кодекс беше приета въпреки критиките от страна на Европейския Съюз, президентката на Словакия Зузана Чапутова и опозицията, която бойкотира гласуването.

То се случи, след като през последните седмици опозицията и десетки хиляди граждани протестираха на митинги в цялата страна. Те казват, че промените целят да защитят от разследвания политическите и бизнес съюзници на министър-председателя Роберт Фицо.

Какви са промените

По-малките наказания за корупционни и финансови престъпления се отнасят до деяния като злоупотреба с пари от фондовете на ЕС, корупция, данъчни измами, кражба или манипулиране на обществени поръчки.

Освен това в четвъртък парламентът прие окончателно и закриването на Специализираната прокуратура, която досега разследваше престъпленията, свързани с корупция, организирана престъпност и екстремизъм. Сега те ще бъдат поети от регионалните прокуратури, които не са разследвали подобни случаи от 20 години.

Правителството на министър-председателя Роберт Фицо, твърди, че тези промени са необходими, за да се сложи край на това, което то нарича злоупотреби в специализираната прокуратура и "предубеденост" към неговата партия.

Текстовете обаче бяха одобрени по ускорена процедура в парламента. Тя не включваше обществено обсъждане на законодателните предложения.

"Чудовищна амнистия"

От опозицията казват, че реформите са от полза преди всичко за политическите и бизнес партньори на премиера Фицо. Някои от тях в момента са изправени именно пред разследвания, свързани с корупционни схеми.

Депутатът Михал Сипос от опозиционната партия Slovensko определи закона като "чудовищна амнистия" за кръга, близък до Фицо.

Президентката Зузана Капутова веднага сигнализира, че ще се опита да спре промените, вероятно чрез налагане на вето или оспорване в съда.

"Ще обмисля всички възможни начини на действие, като единствената цел е този закон изобщо да не влезе в сила", заяви тя в изявление.

По-рано и Европейската комисия се обяви срещу готвените промени, като призова правителството да не ги одобрява без нужното обществено и експертно обсъждане.

Служител на ЕС каза в четвъртък, че опасенията на Комисията остават, което може да доведе до правни действия и бюджетни последици. През изминалите години тя предприе подобни мерки срещу Полша и Унгария.

Как се стигна до промените

В края на септември сегашният премиер Робърт Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата лява партия спечели парламентарните избори с проруска и антиамериканска предизборна програма.

Критиците на Фицо се опасяват, че завръщането му може да доведе до отклоняване на Словакия от прозападния ѝ курс. Той вече демонстрира близки си позиции с унгарския премиер Виктор Орбан и дори коментира, че животът в украинската столица Киев е "абсолютно нормален" и там няма война, въпреки продължаващите руски ракетни атаки. Това провокира притеснения, че Словакия и Унгария могат да саботират европейската помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG