Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка след протести и скандал с помилване


COP28 Climate Summit
COP28 Climate Summit

Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка в събота, след протести, заради помилването на мъж, осъден за прикриване на сексуално насилие в детски дом. Оставка, като депутат, подаде и бившият министър на правосъдието Юдит Варга, която щеше да води листата на кандидатите за евродепутати на управляващата партия "Фидес" на Виктор Орбан.

Преди да бъде избрана за президент Новак беше един от лидерите на "Фидес". Тя активно защитаваше т.нар. традиционни ценности и на международно ниво. Преди месец президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич подписаха заедно с нея декларация за защита на традиционните ценности, като част от т.нар. „Мрежа на президентите, приятели на семейството“.


Оставките идват седмица след като местният новинарски сайт 444.hu. съобщи за президентското помилване. През април миналата година Новак е помилвала 22 души, във връзка с посещението на папа Франциск в страната. Сред тях е и бившия заместник-директор на сиропиталището в град Бичка. Директорът на сиропиталището е бил осъден за педофилия, а неговият заместник, както е установило разследването, е знаел за насилието над деца и е помагал на шефа си да прикрива фактите. Заместникът е осъден на три години и четири месеца затвор, като към момента на помилването му остават девет месеца от присъдата.

Според унгарската служба на "Свободна Европа" за помилването се разбира случайно. Един от читателите на 444.hu намира решението на апелативния съд, прието през есента, в което при разглеждането на жалба срещу присъдата, подадена преди помилването, се посочва, че осъденият е бил помилван преди това от президента.

Скандалът е неуспех за Орбан, който е на власт от 2010 г. и на когото предстоят избори за Европейски парламент точно в момент, когато страната излиза от инфлационната криза. Президентът в Унгария се избира от парламента.

Протестът срещу Катлин Новак
Протестът срещу Катлин Новак

От години Орбан води кампания за защита на децата от това, което той описва като ЛГБТ активисти, обикалящи училищата в страната. Това е един от няколкото въпроса, по които Орбан влезе в конфликт с Европейската комисия.

"Допуснах грешка... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент", каза Новак, чиято роля като президент е до голяма степен церемониална, когато обяви оставката си по държавната телевизия. Тя прекъсна официалното си посещение в Катар и неочаквано се върна в Будапеща в събота.

"През април миналата година взех решение да помилвам, вярвайки, че осъденият не е злоупотребил с уязвимостта на децата, които е надзиравал. Допуснах грешка, тъй като помилването и липсата на аргументация бяха подходящи да предизвикат съмнения относно нулевата толерантност, която се прилага към педофилията", каза тя.

Тази седмица унгарските опозиционни партии поискаха оставката на Новак във връзка със случая, а в петък хиляда демонстранти се събраха пред офиса на Новак с призив тя да се оттегли.

В опит да овладее политическите щети, късно в четвъртък Орбан лично внесе в парламента конституционна поправка, която лишава президента от правото да помилва престъпления, извършени срещу деца.

В събота Юдит Варга, която се очакваше да оглави листата на Фидес за изборите и чийто подпис е задвижил помилването, заяви във Facebook, че ще се оттегли от поста си на депутат от Фидес, поемайки отговорност за решението си.

"Подавам оставка от обществения живот, отказвам се от мандата си като депутат, а също и от първата позиция в листата на европейската партия", написа Варга.

Фидес води в проучванията на общественото мнение преди изборите през юни, но около една трета от избирателите не са решили за кого ще гласуват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG