Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подадена ръка". Премиерът Денков ще работи с президента Радев въпреки различията


Николай Денков и Румен Радев
Николай Денков и Румен Радев

Въпреки сериозните различния е необходимо правителството да работи заедно с президента Румен Радев за "общите интереси на български граждани и икономика" . Това каза премиерът Николай Денков, който в четвъртък отговаряше на живо във фейсбук на въпроси от граждани.

Денков и Радев са в постоянен публичен сблъсък, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ формираха заедно правителство.

Радев обвинява правителството в задкулисие и обслужване на интереси, които са различни от тези на българските граждани. Денков и министри от правителството пък твърдят, че президентът защитава проруски позиции и се опитва да упражнява власт извън правомощията си.

„Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“. Това каза премиерът Николай Денков за отношенията му с държавния глава, Денков отговаряше на въпроси на граждани във видео на живо във фейсбук.

Само няколко дни по-рано президентът нападна Денков, като каза, че подобряването на отношенията с правителството зависи от това дали премиерът Николай Денков ще се еманципира от "своите ментори, които са в записите". Денков отвърна, че няма такива.

Денков и Радев разговаряха лице в лице в сряда вечерта по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия национал Стилиян Петров.

„Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира премиерът по фейсбук.

В последните седмици напрежението между кабинета и президента се изостри заради поисканата оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Радев отказа да подпише указ за освобождаването му, но в крайна сметка Тодоров сам я подаде.

Преди седмица Радев каза също, че държавата не се управлява от Денков, а задкулисно и че "няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков, а какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски".

Той коментира това, след като лидерът на ГЕРБ призна, че убитият вече бизнесмен Алексей Петров е имал отношение срещите за сформирането на кабинета. На следващия ден Борисов се поправи, че Петров само е осигурил логистиката за среща с "Продължаваме промяната", но не е участвал лично.

Ден по-късно премиерът отрече изброените от президента да управляват задкулисно и нарече думите му "празни приказки".

Николай Денков беше на два пъти служебен министър на образованието в кабинетите на Стефан Янев, назначени от Румен Радев. По-късно той остана на поста и в редовния кабинет с премиер Кирил Петков и се присъедини към "Продължаваме промяната".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG