Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблемът на президента". Радев каза, че Денков трябва да се еманципира от менторите си. Той отрече да има такива


Румен Радев многократно атакува Николай Денков и правителството
Румен Радев многократно атакува Николай Денков и правителството

Президентът Румен Радев, каза, че подобряването на отношенията с правителството зависи от това дали премиерът Николай Денков ще се еманципира от "своите ментори, които са в записите". Той отвърна, че няма такива.

Така размяната на обвинения между държавния глава и управляващата коалиция напоследък продължи. От кабинета твърдят, че той контролира службите и искат реформи. Последният сблъсък беше за оставката на главния секретар на МВР, която беше поискана от правителството, но Радев отказа да подпише указ за освобождаването му. В крайна сметка Петър Тодоров сам я подаде.

В петък Радев каза, че държавата не се управлява от Денков, а задкулисно и че "няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков, а какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски".

Той коментира това, след като лидерът на ГЕРБ призна, че убитият вече бизнесмен Алексей Петров е имал отношение срещите за сформирането на кабинета. На следващия ден Борисов се поправи, че Петров само е осигурил логистиката за среща с "Продължаваме промяната", но не е участвал лично.

В събота премиерът отрече изброените от президента да управляват задкулисно и нарече думите му "празни приказки".

По-късно, попитан в ролята му на обединител на нацията - кога е възможно обединение между президентството и изпълнителната власт, Радев отговори пред журналисти в родния му Димитровград: "Зависи кога министър-председателят ще се еманципира от своите ментори, които са в записите".

Той не каза кои са те, но очевидно имаше предвид записа от заседание на "Продължаваме промяната", публикувани от депутата Радостин Василев, който напусна парламентарната група. В него се чува как лидерите на партията обсъждат различни теми, включително смяна на кадри в държавни служби, които са одобрени от "посолства" на други страни.

Случаят предизвика прокурорска проверка, по която съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев бяха разпитан.

В неделя Денков отговори пред журналисти на обвиненията на президента. "Аз нямам ментори. Така че може би това е проблемът на президента – че и той не ми е ментор. И няма други ментори", каза той в Поморие и добави, че не иска повече да коментира чужди думи.

Според него има по-важни теми - като това, което прави правителството, отколкото да коментира "някакви изказвания на хора, които всъщност нямат значение“. По думите му институциите трябва да работя според заложеното в Конституцията, а "този, който излиза от рамките, е президентът“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG