Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отново атакува кабинета и напомни, че не той е в коалиция с Борисов и Пеевски


Президентът Румен Радев откри фестивала на народното творчество "Пирин фолк", 27 август 2023 г.
Президентът Румен Радев откри фестивала на народното творчество "Пирин фолк", 27 август 2023 г.

Президентът Румен Радев отново разкритикува в неделя кабинета на Николай Денков, заявявайки, че логиката в управлението все повече отсъства. Това е поредна критика на Радев към кабинета на фона на напрежението покрай поста на главния секретар на МВР, заеман от Петър Тодоров.

Миналата седмица правителството поиска смяната му, а Радев отказа да го освободи. Искането за оставка на Тодоров от страна на правителството се превърна в поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента.

"Изказванията на партийни лидери напоследък ясно ни показват, че се движим към някаква политическа гротеска. Г-н Петков явно е забравил, че той, а не аз, е в коалиция с г-н Борисов и г-н Пеевски", каза Радев в събота в Сандански, където откри фестивала "Пирин Фолк".

Думите на Радев са в отговор на изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков по-рано в събота. Петков каза, че ГЕРБ трябва ясно да се определи с президента ли е или е за реформи в службите.

"Президентът не поиска смяната на главния секретар на МВР, сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС, и тук въпросът към ГЕРБ е защо три месеца не вкарваме този закон за реформата в службите", каза Петков.

"Това, което искам да кажа на Борисов е първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите", каза Петков в отговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-рано през уикенда Борисов отново заплаши, че партията му може да спре да подкрепя правителството на Денков. "Ще видим как ще продължим да участваме в тази "сглобка", каза Борисов.

ПП-ДБ и ГЕРБ договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. Оттогава двете формации отричат да са в коалиция, но заедно с ДПС вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG