Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър посочи главния секретар като отговорен за смъртта на шестима полицаи


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг в Министерския съвет, на който посочи мотиви за исканата смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров, 23 август 2023 г.
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг в Министерския съвет, на който посочи мотиви за исканата смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров, 23 август 2023 г.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи главния секретар на ведомството Петър Тодоров като отговорен за смъртта на шестима служители на МВР.

На брифинг в Министерския съвет той представи мотивите си за исканата от кабинета смяна на главния секретар на МВР. По-рано в сряда премиерът Николай Денков каза, че Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството.

Искането за смяната на главния секретар от страна на правителството се превърна в поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента. Той обвини кабинета в опит за овладяване на МВР и службите.

"Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време", каза Стоянов в сряда.

Той каза още, че заради липсата на контрол от 2021 г. до края на май 2023 г. има "значително увеличение на извършените престъпления против личността".

Министърът даде пример със случая с убийството на психолога Иван Владимиров, случая със смъртта на единия от т. нар. Братя Глаеви - Ангел Христов, както и случая с убийството на мъж в Цалапица.

Той определи това като пропуски в дейността на главния секретар на МВР и са основание за прекратяване на неговите правомощия.

Според процедурата министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар.

Стоянов вече е внесъл предложение до Румен Радев за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на Министерския съвет.

След съвещание в Министерския съвет в края на миналата седмица, на което участваха представители на правителството и на службите за сигурност, Денков каза, че е помолил Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР.

Повод за съвещанието при премиера бяха зачестилите криминални случаи в страната и убийството на Алексей Петров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG