Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият за убийството на психолога Иван Владимиров остава в ареста


Обвиненият за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав Румен Тонев
Обвиненият за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав Румен Тонев

Обвиненият за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав Румен Тонев остава в ареста. Това реши в събота Софийският градски съд.

На 8 февруари вечерта Владимиров беше застрелян във входа на блока, в който живее. Прокуратурата повдигна обвинение на 52-годишният Тонев за убийството.

По данни на МВР и прокуратурата той застрелял психолога със законно притежаваното от него оръжие, което е получил, когато е за кратко е бил служител на вътрешното ведомство. Макар че той е бил уволнен от службата си в МВР преди повече от 20 години оръжието е останало у него.

След убийството съседи и майката на убития Владимиров казаха пред медиите, че многократно са били подавани сигнали срещу Тонев, който е тормозел и заплашвал съседите, но властите не са предприели действия. МВР и прокуратурата потвърдиха за съществуването на сигнали срещу Тонев, но не изнесоха информация за това дали по тях са били предприети действия.

Пред съда прокуратурата поиска Тонев да остане за постоянно в ареста заради възможността да се укрие или да си извърши друго престъпление в случай, че остане на свобода. В крайна сметка съдът прие това и отхвърли искането на защитата обвиненият да бъде пуснат на свобода заради здравословните му проблеми и желанието да се грижи за майка си.

От доказателствата по делото става ясно, че след като го е застрелял Тонев е местил тялото на Владиморов. Обвиненият е отказал да даде материал за ДНК експертиза.

Това не е първото убийство през последните месеци, за което обвиняем е съсед на жертвата. През ноември 2022 г. бивш военен застреля свой съсед в жилищна сграда на Женския пазар в София, а като повод беше посочен спор за подмяната на врата в сградата. Тогава стана ясно, че жертвата е подала множество сигнали до институциите, но те не са предприели мерки.

През ноември в телевизионно участие по повод този случай Владимиров каза, че самият той има съсед, с когото има проблеми.

“Ходих много пъти в полицията, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие”, каза тогава психологът пред бТВ и дори допусна, че самият той може да бъде убит.

Иван Владимиров-Нав е психолог и автор на няколко книги. Той има докторска степен по Психология на развитието от Университета на Лас Вегас и е прекарал 13 години в САЩ, където преподава и ръководи бизнес, пише в биографичната справка на сайта на издателството на книгите му. Завръща се в България през 2020 г. с цел да развива образователни и културни инициативи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG