Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отказа да освободи главния секретар на МВР


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев отказа да издаде указ, с който да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това съобщиха от пресцентъра на президентството в четвъртък.

Отказът на Радев идва ден след като министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изпрати искане за смяната на Тодоров до президентството. В него министърът посочи Тодоров като отговорен за смъртта на шестима служители на МВР, както и за липсата на организация във ведомството, заради която от 2021 г. до края на май 2023 г. има увеличение на извършените престъпления.

В четвъртък обаче президентът определи мотивите зад искането за освобождаване на главния секретар като "изцяло политически". Според него аргументите за липсата на организация и контрол върху дейността на МВР противоречат на данните от Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г.

Освен това според Радев искането за смяна на главния секретар на министерството представлява "продължение на пълномащабната чистка" в МВР и се припокрива със записа от партийното събрание на "Продължаваме промяната", който отцепилият се депутат Радостин Василев публикува през май. В него съпредседателят на ПП Асен Василев казва, че един от плюсовете на управление с подкрепата на ГЕРБ е, че "поне местните избори ще ги правим с наше МВР".

Искането за смяната на главния секретар от страна на правителството се превърна в поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента. Настоящият главен секретар на МВР Петър Тодоров беше назначен на поста си през 2021 г. от тогавашния служебен кабинет на Стефан Янев, който от своя страна беше назначен от Радев.

Според източници на Свободна Европа, запознати с процедурата по назначаването му, Тодоров не е бил избор на тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков, а лично на Радев.

Правителството с премиер Николай Денков поиска Тодоров да бъде освободен след съвещание в петък, на което бяха обсъдени зачестилите криминални случаи в страната и убийството на Алексей Петров.

След него вътрешният министър Калин Стоянов внесе в президентството искане за стартиране на процедурата по отстраняване, както и доклад с мотиви. В тях Тодоров е критикуван заради лоша организация на работата в МВР, включително за това, че под негово ръководство са загинали шестима полицейски служители.

Самият Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки през ноември 2022 г. заради смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не ги прие.

Освен за тези случаи Калин Стоянов критикува Тодоров и заради липсата на контрол от 2021 г. до края на май 2023 г., поради която има "значително увеличение на извършените престъпления против личността".

Стоянов даде пример със случая с убийството на психолога Иван Владимиров, случая със смъртта на единия от т. нар. Братя Глаеви - Ангел Христов, както и случая с убийството на мъж в Цалапица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG