Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов инцидент след преследване на мигранти. Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки


Главният секретар на МВР Петър Тодоров (вдясно) и заместникът му Станимир Станев.
Главният секретар на МВР Петър Тодоров (вдясно) и заместникът му Станимир Станев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подават оставки, обявиха двамата по време на брифинг във вторник. Повод за решението им е нов пътен инцидент, станал след полицейско преследване на бус, превозвал нелегални мигранти.

При катастрофата сериозно е пострадал един полицай, който е откаран в болница "Св. Анна" в София с тежка черепно-мозъчна травма. Там са настанени още шофьорът на буса, който е българин, както и трима от мигрантите, които са били във возилото. Четвърти пострадал мигрант е приет във Военномедицинската академия. По информация на БНР става въпрос за сирийски граждани.

Това е втори подобен инцидент в последните месеци. При преследване на автобус с нелегални мигранти в края на август загинаха двама полицаи в Бургас. По случая бяха обвинени трима сирийци. По-рано през ноември пък на българо-турската граница беше убит български граничен полицай, докато охраняваше граничната ограда. След това турските власти задържаха двама братя, един от които впоследствие беше освободен от съда в Одрин.

Удареният полицайски бус.
Удареният полицайски бус.

"При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес [каналджийството], защото това наистина е бизнес с много пари в него, няма как резултатите да са различни. Да, ние обучихме колегите, да, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че иска да защити българските полицаи на пътя", коментира главният секретар Тодоров във вторник.

По думите му през 2021 и 2022 г. са образувани около 4000 разследвания, свързани с трафик на хора, като половината от тях са приключили с осъдителни присъди. Едва 158 от тях обаче са ефективни, около 1300 са условни, а близо 2000 предвиждат единствено глоби, уточни Тодоров, призовавайки парламентът да приеме по-тежки наказания в подобни случаи.

Катастрофата във вторник е станала около 7:00 часа сутринта на Околовръстното шосе в София, в района на Казичене. Според първоначалната информация от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), бус с около десетима нелегални мигранти е бил преследван близо 50 км – още от тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия".

Бусът, който е превозвал нелегалните мигранти.
Бусът, който е превозвал нелегалните мигранти.

"Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал за спиране. В следствие на преследването е ударен наш бус, който е чакал отстрани да се включи в преследването", каза директорът на СДВР Калоян Милтенов.

По думите му сблъсъкът е станал, след като бусът с мигрантите е навлязъл в ръкава на "Църна маца". В момента на удара в изчакващия полицейски бус е имало само един служител на МВР – 51-годишният полицай, който впоследствие е приет с тежки наранявания в болница "Св. Анна".

Шофьорът на преследвания бус е български гражданин. По неофициална информация на БНР той е криминално проявен с множество регистрации в полицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG