Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малко граничари и лошо оборудване. МВР се съмнява дали оградата на турската граница изобщо е от полза


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, 10 ноември
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, 10 ноември

Броят на граничните полицаи, които охраняват българсо-турската граница е твърде малък, за да изпълняват ефективно задълженията си. Екипировката им е лоша, а техниката, с която наблюдават граничната ограда не е достатъчно добра или изобщо не работи. До степен, че МВР се съмнява дали издигнатото през 2017 г. съоръжение изобщо помага.

Това са част от проблемите, свързани с охраната на границата с Турция от засиления нелегален миграционен натиск, които служебният вътрешен министър Иван Демерджиев описа по време на свое изслушване в парламента в четвъртък. То беше по искане на БСП във връзка с убийството на българския граничар Петър Бъчваров в понеделник вечерта.

За убийството му текат паралелни разследвания в двете страни, а по-рано тази седмица в Турция бяха задържани двама братя, заподозрени като извършител и помагач. Обвиненият като фактически убиец на Бъчваров беше оставен в ареста от съда в Одрин.

Това не е първият инцидент, довел до смъртта на служители на МВР през последните месеци. През август двама полицаи загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с нелегални имигранти.

Смъртта на граничаря Пеър Бъчваров предизвика проверка на състояниете на "Гранична полиция" и срещи между представители на МВР и турските им колеги. В четвъртък Демерджиев запозна депутатите с изводите, направени досега от екипа му.

Малко служители, малко коли, лоши пътища

Като един от основните проблеми служебният вътрешен министър посочи намаления състав на "Гранична полиция". По думите му през последните 10 години той е бил свит с 1300 служители.

Затова той иска броят на граничните полицаи да бъде увеличен с 1260 души, от които 150 да бъдат назначени спешно. Според него това би прекъснало практиката за охрана да се използват и военнослужещи. Покойният Бъчваров е изпълнявал именно такъв съвместен наряд с военен в момента на убийството си.

Сред останалите мерки, които служебното правителство ще предложи, са да се направи група от около 40 местни полицаи в Болярово, които познават добре района, и да се обнови екипировката на граничарите. Освен това трябва да бъде активизирана работата на съвместните работни групи с Турция и Гърция.

Демерджиев иска още граничарите да бъдат снабдени с т.нар. "дълги оръжия" – автомати, както и да бъдат обучени да боравят с тях. Демерджиев каза също, че е увеличен броят на представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", за да се включват в повече действия по охрана и акции по границата.

Друг проблем идва от липсата на достатъчно добре обезпечени служебни коли, както и от лошото състояние на пътищата, по които граничарите правят обходи, за да охраняват границата с Турция.

"Много е спорно" дали оградата помага или пречи

По повод състоянието на граничната ограда, служебният министър посочи, че съоръжението е направено с мрежа, която нито е достатъчно здрава, нито достатъчно висока. Затова и лесно се преодолява от нелегални мигранти, а и по нея всекиднвено се откриват дупки.

"Състоянието на оградата се променя ежедневно и граничните полицаи, които нямат задължението да поправят съоръжението, използват всяка свободна минута, за да подпомогнат възстановяването му. Много е спорно доколко съоръжението влияе на защитата на българо-турската граница и е спорно доколко подпомага усилията на "Гранична полиция", каза Демерджиев в парламента, цитиран от "Дневник".

Оградата беше изградена по време на второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017). Тя е дълга общо 234 км и стойността ѝ надхвърля 200 млн. лв.

По данни на МВР мигрантският натиск към българо-турската граница многократно се е увеличил през последните месеци като към 9 ноември са предотвратени опити за проникване на 143 477 души през границата, докато за цялата 2021 г. са опитали да преминат 40 хиляди души, съобщи още Демерджиев.

"При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но за съжаление нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", обобщи служебният министър.

По повод исканията за оставката му, той коментира, че е имал "тежката задача" да се срещне с родителите на убития граничар и, "ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG