Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мигрантска група или "някакво лично отмъщение". МВР работи по 3-4 версии за убийството на граничния полицай


Петър Тодоров, главен секретар на МВР
Петър Тодоров, главен секретар на МВР

МВР работи по три-четири версии за убийството на българския граничен полицай на турската граница в понеделник вечерта. Това стана ясно от думите на главния секретар на вътрешното министерство Петър Тодоров.

"Няколко версии се коментират – мигрантска група или такава, трафикираща забранени субстанции или стоки, версия за някакво лично отмъщение", каза Тодоров пред бТВ.

Служителят на "Гранична полиция" Петър Бъчваров беше убит при стрелба в понеделник вечерта, докато охранява границата на България с Турция. Той е изпълнявал съвместен наряд на границата, в който е участвал и военнослужещ.

Засега е ясно, че двамата униформени са забелязали пробив на граничната ограда. Полицаят е насочил фенер към пробива и от турската страна на оградата е последвал изстрел. Военнослужещият е успял да се прикрие, но полицаят е бил прострелян и е починал на място.

Това не е първият инцидент, довел до смъртта на служител на “Гранична полиция” през последните месеци. През август тази година двама полицаи загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с нелегални имигранти.

Българските власти определиха случая като безпрецедентен и съобщиха, че ще предприемат "безкомпромисни мерки" за борба срещу незаконната миграция.

Във вторник турските власти съобщиха, че са задържали двама души за стрелбата - извършителя и негов помагач. В сряда стана известно, че те са братя. Намерено е и оръжието, с което е стреляно - ловна пушка.

Информацията съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев след среща при областния управител на Одрин заедно с други представители на министерствата на вътрешните работи на България и Турция.

На нея представителите на двете държави са обсъдили подобряването на съвместна дейност срещу мигрантите и каналджиите. Договорили са и създаване на съвместни комисии по проблема. Решено е те да се събират поне веднъж в месеца. Турция е обявила, че ще увеличи нарядите на жандармерията по границата си.

По информация на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев задържаните за убийството се занимават с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога. Той каза пред журналисти в Елхово, че вече са известни и мотивите им, но не пожела да ги разкрие заради следствената тайна. Демерджиев добави, че по случая са образувани разследвания и в двете страни и има възможност двамата задържани да бъдат екстрадирани в България.

Намален щат, увеличен трафик

Инцидентът с граничния полицай идва на фона на данни за значително увеличение на мигрантския натиск към България. Пред бТВ Тодоров каза, че от 2009 г. досега щатът на „Гранична полиция“ е намален с 1300 души въпреки мигрантския натиск. В момента МВР разполага с 6 хиляди гранични полицаи.

Над 140 хиляди опита за преминаване през границата са предотвратени от началото на годината, добави той. Пред БНТ заместникът му Станимир Станев каза, че мигрантският натиск е увеличен над 7 пъти в сравнение с миналата година.

По данни на МВР от началото на годината до края на септември са задържани общо 12 740 нелегални мигранти. Увеличението в сравнение с миналата година е повече от два пъти.

Станев каза още, че не са изпратени допълнителни сили по границата с Турция. Според него разположените сега служители са достатъчно и добре разпределени. Той обаче добави, че няма достатъчно кучета, които да помагат за охраната на границата.

Според Станев оградата по границата с Турция е лесно преодолима и затова трябва да се направи нова, със съответното оборудване за контрол. По думите му проблемът на сегашната ограда е, че е оборудвана със стара техника, която не работи ефективно.

"Изстрел към авторитета на България"

Преди заседанието си в сряда Министерският съвет почете с минута мълчание паметта на убития полицай. Служебният министър-председател Гълъб Донев каза, че държавата ще направи необходимото, за да защити паметта му и живота на охраняващите границата.

"Когато говорим за сигурността на българската граница, говорим всъщност за националната сигурност и суверенитета на българската държава. Всяка неточна дума за границата ни е изстрел към авторитета на България", каза той.

Служебният премиер определи критиките към кабинета си като "неуважение към българските граждани". "Служебното правителство носи своята отговорност за разрешаване на наследените кризи вече почти 100 дни", каза Донев и призова "да не се правят опити за прехвърляне на отговорност".

"Политическите изказвания за причините за убийството смущават със своята безпаметност. Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицай, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента – съставянето на редовно правителство и приемането на необходимите закони, е проява на неуважение към българските граждани", добави Донев.

Искания за оставки в МВР

Убийството предизвика реакции и от политиците. В сряда зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов поиска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Във вторник лидерът на партията Бойко Борисов поиска президентът Румен Радев да отстрани служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

В сряда съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза, че искането на тази оставка е "пресилено", защото проблемите по българско-турската граница не са резултат от неговата работа. По думите му проблемите по границата се дължат на некачествената гранична ограда, строена по времето на управлението на Бойко Борисов.

Във вторник депутатът от “Продължаваме промяната” и бивш вътрешен министър Бойко Рашков каза, че граничният контрол от турска страна трябва да бъде засилен.

БСП предложи промени в Наказателния кодекс в отговор на случая. Проектът предвижда затвор от 5 до 10 години, глоба от 10 хил. до 50 хил. лева и отнемане на цялото имущество за трафикантите. За длъжности лица, които подпомагат каналджийството, БСП иска затвор от 10 до 20 години.

За тези, които подпомагат пребиваването на нелегални мигранти в страната, проектът предвижда лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 хил. до 15 хил. лева и отнемане на имуществото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG