Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков видя атака срещу кабинета и поиска ГЕРБ да решат дали са с президента, или са за реформи на службите


Кирил Петков
Кирил Петков

Това, което искам да кажа на Борисов е първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите, каза Петков.

"Опитите да да бъде разклатено правителството не са изненада и те са свързани с антикорупционните закони, реформата в съдебната власт и в службите за сигурност". Това каза в Благоевград съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според него ГЕРБ трябва ясно да се определят дали са с президента Румен Радвев или са за реформи в службите

Това, което искам да кажа на Борисов е първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите, каза Петков в отговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Ще видим как ще продължим да участваме в тази „сглобка“, каза вчера Борисов във врачанското село Лиляче. Борисов каза и че "упреците към управлението са много, поголовно сменят кадри".

Двете партии се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. То беше подкрепено и с гласове на ДПС. От тогава ПП-ДБ и ГЕРБ отричат да са в коалиция, но заедно с ДПС вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

Закони

Петков очаква в първите дни на септември диалогът с ГЕРБ да продължи. “Има много неща, които трябва да се направят до септември – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционният закон, който трябва заедно с ГЕРБ да поправим. И се надявам да има истински закон, който наистина да бори корупцията в България, закона срещу пране на пари, законите за Шенген, каза Петков.

Един от упреците на Борисов беше, че не се работи по строителството и ремонт на пътища. “При ротацията ние ще вкараме много – и ресурси, и техника, за да се направи това, което българите желаят. И "Хемус", и Търново – Русе, и Северозапада”, каза Борисов.

Икономически и политически атаки

Правителството е подложено на икономически и политически атаки, каза Петков и припомни какви интереси свалиха предишното редовно правителство, на което той беше премиер. “Миналия път, когато правителството падна, беше главно заради поръчките за ремонт на пътищата” . “Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отиват в реално строителство, а не в чували", каза Петков. Според него, това, което в момента се случва е, че “министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин, електронно и на най-ниска цена, където не може да има корупция”.

“И сега въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство ще започнат да клатят и сегашното. Защото знам, че там става дума за стотици милиони и най-вече за честното строителство", каза Петков.

На друг упрек на лидера на ГЕРБ, че ПП управляват на 100%, Петков отговори, че Борисов “има над десет назначения в това управление, че всеки един министър беше съгласуван с Мария Габриел и акад. Денков”. Така че нека всеки, който подкрепя това правителство, си носи отговорността и ако той има някакви въпроси по назначенията, трябва да ги говорим на коалиционните съвети, каза Петков.

Смяната на главния секретар на МВР - през парламента

Петков припомни, че президентът не дава да бъде сменен главният секретар на МВР. “Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС, и тук въпросът към ГЕРБ е защо три месеца не вкарваме този закон за реформата в службите”, каза още Петков. Той смята, че от ГЕРБ трябва ясно да се определят с президента ли са или са за реформите в службите. „Ако искаме да имаме сигурност и ако искаме да не се връщаме към 90-те, ние трябва да имаме реформирани служби. Това ще се случи през парламента, ако президента в този момент не разрешава смени“, каза още Петков.

За и.д. главен прокурор Борислав Сарафов Петков каза, че "се занимава с полуполитически дела, затваря разследването за кюлчетата и пачките и „Барселонагейт“. “А не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, нищо не чуваме за „Турски поток“ и руската връзка". Доверието ни към него е под всякакво ниво, каза още Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG