Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Упреците към управлението са много". Борисов заговори за разваляне на "сглобката"


Бойко Борисов на откриването на футболен турнир във врачанското село Лиляче, посветен на свързания с групировката ВИС-2 "врачански спортен деятел и бизнесмен Иван Петков - Гуньо".
Бойко Борисов на откриването на футболен турнир във врачанското село Лиляче, посветен на свързания с групировката ВИС-2 "врачански спортен деятел и бизнесмен Иван Петков - Гуньо".

"Упреците към управлението са много, поголовно сменят кадри". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в село Лиляче, Община Враца. Ще видим как ще продължим да участваме в тази „сглобка“, добави той.

Борисов нарича “сглобка” отношенията между ГЕРБ и коалицията между ПП и ДБ. Двете парламентарни групи създадоха общ кабинет и парламентарно мнозинство (условно) без да имат коалиционно споразумение.

Двете партии се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. То беше подкрепено и с гласове на ДПС. От тогава ПП-ДБ и ГЕРБ отричат да са в коалиция, но заедно с ДПС вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

„Ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват на 100% , изключвам външното министерство“, коментира в Лиляче Борисов.

Една от критиките на бившия премиер е несправянето с нелегалната миграция, а тя, според него, е основният проблем за влизането на България в Шенген. „Изпуснаха границата, това е сложен процес. Австрийските медии всеки ден дават информация за задържаните в България мигранти", каза Борисов.

Друг проблем в държавата според него са повишаващите се цени на горивата.

Против кадрови смени

Според Борисов вътрешният министър заслужава да бъде питан защо и кой го накара да смени ръководители на областни структури. Борисов добави, че се сменят и бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания и ръководствата на много други структури.

В същото време Борисов е за смяна на главния секретар, която е блокирана от съпротивата на президента Румен Радев да подпише указ.

Борисов, който беше главен секретар на МВР при управлението на НДСВ и ДПС между 2001 и 2005 г., каза, че не би стоял на този пост, ако правителството не го иска.

Според него и президентът Радев греши с позицията си, „защото докато има главен секретар, правителството ще има оправдания за несправянето със задачите на МВР. Защото това е висшата професионална длъжност и без главния секретар нищо не може да се направи“.

Борисов критикува още строителството и ремонта на пътища: “При ротацията ние ще вкараме много – и ресурси, и техника, за да се направи това, което българите желаят. И "Хемус", и Търново – Русе, и Северозапада.”

Упреци, но с добро

Борисов добави, че хаосът в държавата през последните три години (от когато не управлява ГЕРБ бел. ред.) е пълен, упреците му към управлението са много, но са казани с добро, за да има чуваемост. Според него предстоят много разговори с ПП и ДБ.

„Ако това е „сглобката“ – тази грозна дума, не виждам как ще продължим да участваме по този начин , защото за хората не се прави нищо. Да, свършихме някаква работа, приехме бюджет, приехме закони, тръгна съдебна реформа, тръгнаха конституционните промени – това са важни неща. Но има смисъл от „сглобката“, ако за хората нещо добро се случва“, заключи лидерът на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG