Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев откри втори пилон с българското знаме и го нарече "противоотрова на нихилизма"


Откриването на пилона с българското знаме в Ямбол
Откриването на пилона с българското знаме в Ямбол

Президентът Румен Радев откри в сряда вечерта в Ямбол втори висок пилон с българското знаме и го нарече "противоотрова на нихилизма".

Новината идва, след като през юли Радев откри и най-високия такъв пилон в родопската местност Рожен. Тогава по време на речта си той също обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие".

"Нека заедно издигнем трибагреника като противоотрова на нихилизма и като послание към нашите деца, че България ще пребъде", каза Радев в сряда.

Церемонията по издигането на националния флаг на 55-метров пилон се състоя на хълма Боровец, най-високото място в Ямбол. Знамето е с размери 11 на 18 метра.

Инициативата за поставянето на пилона е на Община Ямбол. Голяма част от средствата са събрани от дарения. Според местната управа това е най-високият пилон с националния флаг в урбанизирана територия в страната.

Около Пилона на Рожен, открит по-рано през годината, се появиха съмнения за законността му, за липсата на прозрачност при събирането на парите и отчетността им. Проектът е на стойност 1 млн. лева и е реализиран под патронажа на Радев.

Пилонът предизвика широки дебати в публичното пространство за начините на изразяване на националното самочувствие и самосъзнание.

След откриването на Пилона на Рожен Радев беше критикуван, че е използвал думата „безродие“, която е пряко свързана с разрушителната кампания срещу т.нар. „безроден космополитизъм“ в СССР по времето на Йосиф Сталин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG