Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обнародва поправката за интимната връзка в Държавен вестник 


Румен Радев

Президентът Румен Радев обнародва в петъчния брой на Държавен вестник промените в Закона за защита от домашно насилие, предвиждащи закрила и за хора в интимна връзка, когато става въпрос за “две физически лица от мъжки и женски пол”.

Поправката беше приета на две четения по време на извънредно заседание на парламента в понеделник. Тя беше внесена съвместно от лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, след като случаят с пребитото, рязано с макетен нож и остригано момиче в Стара Загора предизвика масови протести.

Така записаната формулировка на интимна връзка беше приета по предложение на БСП с помощта на “Възраждане” и част от гласовете на ГЕРБ. Тя предизвика спорове сред юристите, тъй като целта ѝ е да не дава възможност на партньори в еднополови двойки да получат закрила по този закон, но дава поле за тълкуване.

Според някои от изразените мнения така формулираната поправка дори противоречи на конституцията, тъй като дискриминира хората с различна сексуална ориентация. Правният екип на президента обаче очевидно не намира проблем и Радев е обнародвал промените веднага. Така те ще влязат в сила в понеделник.

Новоприетата дефиниция на интимна връзка гласи, че това е “съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон”.

Законът предвижда още, че тези отношения трябва да продължават поне 60 дни, за да се приеме, че интимната връзка е налице. Въпросът как точно ще се установява това, също предизвика спорове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG