Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интимната връзка влезе в закона срещу домашното насилие, но само между "лица от мъжки и женски пол"


Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ заедно с Цвета Рангелова от „Възраждане“ по време на извънредното заседание на Народното събрание.
Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ заедно с Цвета Рангелова от „Възраждане“ по време на извънредното заседание на Народното събрание.

Народното събрание окончателно одобри в понеделник нови промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). С тях се предвижда право на защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка, но само когато става въпрос за отношения между мъж и жена.

Така законът ще обхване жертвите на насилие, които нито имат брак с потенциалния си насилник, нито са във фактическо съжителство с него. В първоначалното предложение се говореше за интимна връзка „между две лица“, но по предложение на БСП този текст ще предвижда само хипотезата „между две физически лица от мъжки и женски пол“.

Промените бяха гласувани на първо и второ четене в рамките на един ден. Включването на интимната връзка беше подкрепено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. При второто гласуване „Възраждане“, БСП и независимият депутат Радостин Василев бяха против, а от „Има такъв народ“ (ИТН) се разделиха - половината гласуваха против, а останалите се въздържаха.

Предложението да се включат само връзките между мъж и жена беше подкрепено от ГЕРБ, „Възраждане“, БСП и ИТН.

Това се случи на извънредно пленарно заседание в понеделник, дни след като измененията бяха одобрени от правната комисия в парламента. Разискванията бяха доминирани от спорове за правната дефиниция на термина „интимна връзка“, както и от коментари за „интимната коалиция“ между ГЕРБ и ПП-ДБ от страна на представители на „Възраждане“, ИТН и БСП.

Депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да обсъдят текстовете. Поводът беше общественият натиск след тежък случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора. Младата жена е обезобразена в края на юни с макетен нож, а заподозрян е бившият ѝ приятел.

В края на юли парламентът окончателно прие промени в ЗЗДН, но и те нямаше да защитят момичето от Стара Загора. Причината е, че законът не обхваща пострадали лица, които са били във връзка с предполагаемия си насилник, но нямат брак и не живеят заедно.

Към момента ЗЗДН защитава преживели насилие хора, които се намират или са били „във фактическо съпружеско съжителство“. Идеята на сегашния законопроект, внесен от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ, е да замени тази формулировка с понятието „в интимна връзка“.

Какво беше гласувано

По време на заседанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е сред вносителите на проекта, каза, че ще се направят промени в първоначалното предложение. Понятието „фактическо съпружеско съжителство“ ще се запази и интимната връзка ще се добави като разширителна форма със следната дефиниция:

„Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон“. За трайни ще се смятат отношения с продължителност от поне 60 дни.

По думите на Йорданова тази промяна ще позволи на жертвите на насилие в интимни връзки да получат подкрепа, а насилниците им да преминат през програми за справяне с агресията.

Представители на опозицията разкритикуваха предложенията. „Възраждане“, ИТН, БСП и Радостин Василев видяха в тях възможност за злоупотреби при бракоразводни дела, както и за прокарване на Истанбулската конвенция и въвеждане на „джендър идеология“ и „трети пол“, които не фигурират в текстовете.

След като новият законопроект беше приет на първо четене в понеделник, Надежда Йорданова предложи той да бъде разгледан веднага и на второ четене. Това е възможно само в случаите, в които няма предложения за промени между двете четения. Тъй като имаше заявки за такива промени по време на дебатите, Йорданова поясни, че ще направи само редакционни поправки.

Предложението ѝ беше прието, въпреки че народните представители от „Възраждане“, БСП и ИТН го определиха като противоконституционно и „парламентарно насилие над българската държава“.

Защита само за хетеросексуални връзки

Корнелия Нинова от БСП нарече промените „законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополовите бракове“, тъй като в дефиницията за интимна връзка нямаше изискване партньорите да са от противоположен пол. На това Искрен Митев от ПП-ДБ отговори, че „само джендъри са ви в главата“.

Интимната връзка беше част още от първоначалния проект за промени в ЗЗДН, изготвен от екипа на Надежда Йорданова. Идеята отпадна, след като някои партии се обявиха против възможността хора в хомосексуални връзки също да имат право на закрила.

Разискванията на второ четене отново бяха доминирани от твърдения за въвеждане на еднополови бракове, каквито не се предвиждат в промените. От БСП все пак предложиха към дефиницията на интимна връзка да се добави уточнението за отношения „между мъж и жена“.

С гласовете на ГЕРБ това предложение беше прието.

Пленарното заседание се проведе на фона на протест пред парламента под надслов „Нито една повече“, който настоя предложените промени да се приемат.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от ноември миналата година, 36,3% от младите жени между 18 и 29 години в България са били насилвани физически или сексуално от свой настоящ или бивш партньор.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG