Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме олово във вените". Възходът на украинския рап като саундтрак на войната


Рап изпълнителката Альона Альона
Рап изпълнителката Альона Альона

Куршуми, бомби, ракети. С тях звучи войната в Украйна вече повече от две години. Но за нея има и друг саундтрак - парчетата на новото поколение украински рапъри.

В концертната зала „Атлас“ в покрайнините на украинската столица Киев се провежда търг. Присъстващите не наддават за картини и антики, а за оръжия.

Един от предметите на търга е броеница с пет гилзи от куршуми сред мънистата. Друг е ръчно изрисуван гранатомет със знаме на украинска военна бригада.

„Това са оръжия, превърнати в изкуство“, казва водещият.

Гранатометът отива при Даня, който печели с оферта от 37 хил. гривни. Сумата е под 1000 долара, но е почти двойна на средния месечен доход в Украйна.

Даня обаче няма против, защото парите му отиват за въоръжаването на военната бригада. А програмата продължава с концерт на един от любимите му рапъри - Отой.

Такива търгове са се превърнали в стандартна практика в почивките по време на честите рап концерти в „Атлас“. Вечерта, в която Даня си купува гранатомет, е успешна - събрани са пари за около 6 дрона за военната бригада.

Звездата на вечерта Отой. Истинското му име е Вячеслав Дрофа и често участва в тези концерти. Той е от новото поколение хип-хоп изпълнители в Украйна, които станаха известни след началото на руската инвазия в страната.

Възходът на тези рапъри е неразривно свързан с войната. А парчетата им са се превърнали в неин саундтрак.

Украинският рап и войната

Пълномащабната инвазия на Русия срещу Украйна, която започна през февруари 2022 г., раздвижи културата и изкуството на нападнатата страна. Повече от две години след началото ѝ войната все още бушува. А художествените изложби, поетичните четения, концертите и стендъп комедията често вървят ръка за ръка с нуждата украинската армия да се снабдява с оръжия и боеприпаси.

Концерт на рапъра Отой в Киев, 10 февруари 2023 г.
Концерт на рапъра Отой в Киев, 10 февруари 2023 г.

Украинската рап музика беше подготвена да изиграе централна роля. Новото поколение украински хип-хоп артисти поставиха войната в основата на творчеството си и станаха особено популярни в Украйна и чужбина.

Отой наприер стана известен, след като издаде втория си късосвирещ албум „Околофронт“ в края на 2022 г. В албума има призиви за въоръжаване на армията, а откриващото парче „Енемi“ („Враг“) върви с видеоклип, в който Отой копае окоп.

„Имаме олово във вените си от детството“, рапира изпълнителят. „Дядо ми ме научи на думите: „Където е врагът, там ще има убийство“. Ще натъпча черна пръст в гърлото на тези, които носят разруха. Аз съм от Украйна.“

Отой не е единственият рапър, чиято карирера се развихри след началото на инвазията. Може би най-изявените представители на това ново поколение са музикантите от фолк-рап групата Калуш Оркестра.

Колективът начело с рапъра Олех Псюх спечели конкурса Евровизия през 2022 г. с песента „Стефания“.

Украински войници гледат финала на Евровизия и представянето на „Калуш оркестра“ с песента „Стефания“, 14 май 2022 г.
Украински войници гледат финала на Евровизия и представянето на „Калуш оркестра“ с песента „Стефания“, 14 май 2022 г.

Тя е написана още преди началото на войната и е посветена на майката на Псюх. Въпреки това „Стефания“ се превърна във военна песен, след като групата пусна към нея видеоклип, заснет в бомбардирани от руснаците украински сгради. Припевът на песента „Полята цъфтят, но тя сивее“ придоби съвсем друго значение на този фон.

Калуш Оркестра събраха над 350 хил. нови последователи в Инстаграм в рамките само на седмица около музикалния конкурс преди две години.

Друга голяма изгряваща звезда е рапърът Скофка, който често прави парчета с Калуш Оркестра. Истинското му име е Володимир Самолюк. Негова е песента „Чути гiмн“ („Да чуеш химна“), която има повече от 20 млн. слушания в Ютуб.

Парчето се превърна в истински химн на успешните контраофанзиви, които украинската армия проведе на изток и на юг през 2023 г.

Рапърът Скофка
Рапърът Скофка

Пътят на една украинска „рап звезда“

Музикалният лейбъл на „Калуш оркестра“ и Скофка е „Енко“. Негова основателка е рапърката Альона Альона.

Истинското ѝ име е Альона Савраненко. Тя става известна няколко години преди началото на войната в Украйна. В края на 2018 г. излиза песента ѝ „Рибки“, чийто видеоклип е направен в домашни условия с много малък бюджет.

Въпреки това той става хит. По това време Альона Альона е учителка в детска градина, но само за ден се превръща в „новата рап звезда на Украйна“, както я наричат много украински медии.

Още в началото на кариерата си рапърката използва активно социалните мрежи, за да промотира музиката си. Парчетата ѝ често разглеждат социални и политически проблеми.

Альона Альона създава „Енко“ заедно с музикалния продуцент Иван „Ваньок“ Клименко. Комбинираният лейбъл за управление на артисти се превръща в ядро на новото поколение украински рапъри. Но не на всички. Отой например решава да остане независим изпълнител и обвинява Клименко, че е откраднал музиката му. Клименко отрича това.

Украинската хип-хоп изпълнителка Альона Альона
Украинската хип-хоп изпълнителка Альона Альона

Шест години след началото на кариерата си Альона Альона стига все по-големи върхове. В събота, 11 май, тя и певицата Джери Хейл ще представят Украйна на финала на тазгодишното издание на Евровизия, след като преминаха успешно през полуфинала. Те ще изпълнят песента „Тереза и Мари“. Много букмейкъри предвиждат победа за украинското дуо в Малмьо, Швеция, където ще се проведе заключителният концерт от конкурса.

Трудни теми и различни интерпретации

Украинският рап е много динамичен. Като „саундтрак на войната“ той внимателно следва цикъла на възход и спад на контраофанзивата на Украйна срещу Русия. Артистите освен това интерпретират продължаващата война по различен начин.

През 2019 г. Альона Альона рапира: „Кръвта тече студена във вените, дронове падат от небето, земята се тресе и стене“.

След 2022 г. музиката ѝ вече звучи различно. Изпълнителката очевидно се е обърнала към религията и посвещава все повече песни и дори цели албуми на теми, свързани с вярата.

Рапърът Отой
Рапърът Отой

Стилът на Отой пък още от самото начало на кариерата му е силно милитаристичен. Самият рапър не се е сражавал на фронта, но е доброволец и често споделя свои снимки във военна униформа.

В интервютата си той редовно споменава братовчед си Дмитрий Лисен като един от загиналите при защитата на стоманодобивния завод „Азовстал“ по време на руската обсада на Мариупол преди две години.

Независимите изпълнители

Независимостта е ключов въпрос за Украйна и е също толкова важна в украинския рап.

„В момента независимата музика в Украйна е във възход“, споделя пред Свободна Европа изпълнителят от Лвов Степан Бурбан, който гради кариера в хип-хопа още преди инвазията. Известен е с името Палиндром.

„Т.нар. звезди от шоубизнеса, които винаги пълнеха ефира преди пълномащабната война, работеха с руснаците. Сега те останаха на заден план. Хората спряха да им се доверяват. Затова сега дойде времето на независимите артисти“, добавя рапърът.

Желанието за независимост се отразява и в езика, който украинските рапъри избират да ползват в парчетата си. По-голямата част от тях са се отказали от употребата на руски език дълго преди пълномащабната инвазия. Почти всички хип-хоп изпълнители идват от традиционни украинскоезични бастиони в западната част на Украйна.

През последните две години тези рапъри стават все повече. Все по-голяма е и тяхната публика.

„По време на войната аудиторията на рапа нарасна осезаемо, това е истината“, казва Бурбан и добавя:

„Украинците показват на целия свят, че трябва да се бориш за това, което е твое. Трябва да се бориш за свободата. Музиката ни също предава това послание.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG